Empreses

Suport de l'empresari savi al més novell

Els àngels inversors, com els de la xarxa BANC, estan cridats a ser una alternativa de finançament i a canviar el model econòmic

Una de les conseqüències de la transformació del nostre sistema financer és la pèrdua de pes dels bancs en la intermediació del finançament de les empreses, en correspondència amb el creixement d'alternatives com les que ofereixen els àngels inversors, és a dir, empresaris que donen una empenta a iniciatives noves d'emprenedoria.

Albert Colomer, director de la primera xarxa catalana d'àngels inversors, BANC, està plenament convençut que aquesta via per oferir múscul financer a l'empresa novella “està cridada a jugar un paper definidor de la realitat futura de l'empresa, perquè l'inversor ja sap que allò que li havien venut com una inversió segura, els productes financers estructurats, l'immobiliari o la borsa, ja no ho és”. L'àngel inversor, aquell empresari que està disposat a ajudar enlairar una empresa nova o emergent amb el seu propi capital, aporta alguna cosa més que diners, allò que s'anomena “capital intel·ligent”, i que Colomer sintetitza amb les quatre C: “capital, contactes empresarials, coneixement i confiança en la inversió.”

Colomer insisteix que l'àngel inversor no és un simple inversor que malda per assolir rendibilitats, sinó que és “un empresari que en cap moment ho deixa de ser i que el que realment li fa il·lusió és transmetre la saviesa acumulada al llarg de la seva trajectòria.”

A més a més, l'àngel inversor pot fer una contribució determinant en el canvi de model productiu que tots delegen: “atès que no es basen en l'oportunisme, són els únics que poden contribuir a bastir una societat del coneixement que rellevi el model d'ineficiència que ha suposat la bombolla immobiliària i financera.” Si donem una llambregada al catàleg de projectes reeixits, hi són freqüents empreses amb molt de valor afegit, d'àmbits com la biotecnologia, sanitat, TIC, medi ambient, etc...

La qualitat decisiva de l'àngel inversor, però, és la confiança: “ningú no pot exhibir un grau més alt de confiança que el que posa diners en un negoci que s'està desenvolupant, a risc, sense demanar a canvi cap majoria accionarial.”

Un altre tret definidor dels àngels inversors és que, com diu el director de BANC, “té molt clar que amb el que inverteix no és la seva empresa i que qui millor pot desenvolupar el negoci és l'emprenedor”.

Un pot pensar que la crisi pot haver minat el coratge dels inversors disposats a ajudar empresaris amb noves idees de negoci, però el cert és que, com diu Colomer, “si bé ha tingut un efecte genèric de por, el que ha passat és que ha tingut un efecte de correcció, i ara les aportacions que es demanen són de menys quantitat i s'és més curós en l'anàlisi del pla d'empresa”. En tot cas, les dades ens diuen que BANC, amb la inversió d'1,7 milions d'euros en set companyies, l'any 2011 va superar els registres de l'any anterior.

Xarxes com BANC, que col·labora amb l'Institut Català de Finances (ICF), en el finançament empresarial, tindran la missió d'“ajudar a destinar els fons públics al millor projecte, ja que el bussines angel sap millor que ningú com fer l'anàlisi de la viabilitat del projecte.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.