ecolasetmana

Bárcenas amaga el dit

L'empresonament de l'extresorer del PP és el colofó d'una setmana farcida de processos judicials oberts contra el frau fiscal.

El president de La Caixa, Isidre Fainé, preveu l'inici de la recuperació de l'economia a partir del segon semestre

No li quedarà més remei, a Luis Bárcenas, que refinar els seus modals si vol estalviar-se problemes al pati de la presó de Soto del Real. L'home que, després de passar-se una setmana esquiant al Canadà, va mostrar amb impunitat el dit del mig als periodistes que l'esperaven a l'aeroport per interrogar-lo sobre la seva suposada responsabilitat en la comptabilitat negra del Partit Popular (se sospita que va arribar a acumular fins a 48 milions d'euros en comptes a Suïssa) va ingressar aquest dijous al vespre a la presó per ordre del jutge de l'Audiencia Nacional, que va resoldre que tenir-lo en llibertat suposava un risc per a la preservació de les proves incriminatòries (un viatge de l'extresorer del PP a l'Argentina, on només hi va estar 14 hores, va desencadenar la reacció del magistrat Pablo Ruz). La setmana de Sant Joan ha estat una setmana de petards judicials. Petromiralles, una de les principals companyies catalanes de distribució d'hidrocarburs, ha estat situada a l'epicentre d'una trama d'empreses que, segons la Guàrdia Civil, havia defraudat més de 100 milions d'euros de la facturació de l'IVA en la compravenda de combustible. Igualment, la fiscalia s'ha querellat contra els propietaris de la Fundació Godia per frau fiscal. Es tracta de l'hereva de la família Godia, Liliana Godia, el seu marit i el seu cosí, els quals estan acusats de defraudar 5,7 milions d'euros. A tot això, continua el fulletó Leo Messi. El jugador argentí del Barça negocia el pagament de 15 milions d'euros perquè es tanqui el procés judicial que hi ha obert contra ell per un presumpte delicte de frau fiscal. També s'ha reobert la causa que enfronta la tennista Arantxa Sánchez-Vicario contra el seu pare i el seu germà Javier (i contra els assessors d'aquests, Bonaventura Castellanos Matarrodona i Francisco de Paula Oro) per apropiació indeguda, delicte societari i falsificació de documents.

Mentrestant, el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, avisa que no acceptarà xantatges del govern espanyol a l'hora de negociar el sostre del dèficit. El conseller va rebatre d'aquesta manera les manifestacions fetes abans pel ministre Cristóbal Montoro, qui havia advertit que la negociació d'un dèficit superior a l'1,3% del PIB passa, inexcusablement, per eliminar duplicitats en l'administració. El govern espanyol té ficat entre cella i cella acabar amb òrgans propis de l'administració catalana, però la Generalitat ja ha posat de manifest que, per generar estalvi, més valdria que l'Estat tanqués aquelles oficines que té en territori català dedicades a matèries sobre les quals no té cap competència.

Mentre el president de La Caixa, Isidre Fainé, preveu l'inici de la recuperació de l'economia a partir del segon semestre, la Generalitat ha adjudicat un lot de 13 edificis a l'empresa AXA Real Estate per un import total de 172 milions, 9,3 milions més del preu mínim fixat per l'administració.

Per la seva part, la Unió Europea (UE) ha conclòs definitivament el redactat de la reforma de la política agrícola comuna (PAC). Satisfacció moderada en el camp català (les petites i mitjanes explotacions s'asseguren ajudes des de les primeres 30 hectàrees) per una política agrícola que garanteix fins a un 30% dels pagaments directes a pràctiques ecològiques i un repartiment més equitatiu de les ajudes entre els pagesos europeus.

I quan alguns ja han començat les vacances, i uns altres les estan ensumant, un estudi de la Universitat Autònoma de Barcelona destaca que vindran a Catalunya prop de 16 milions de turistes i que gastaran vora 13.400 milions d'euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.