Empreses

Rètols de neó que fan història

L'empresa CGR s'adapta als nous temps i fabrica els rètols que il·lumina amb leds

El led tindrà preus més competitius i s'anirà substituint també en l'ús domèstic

Des de l'autopista del Maresme, quan és negra nit, és ben visible un rètol de color taronja on es pot llegir “CGR”. És el rètol de l'empresa Compañía General del Rótulo, que predica amb l'exemple i llueix el que fa des de fa més de vint anys: rètols i imatges corporatives per a particulars i empreses. El gerent, Conrado Fernández, assegura que la gran transformació en els darrers vint anys s'ha produït en el sistema d'il·luminació del que fabriquen.

La introducció dels tubs flexibles que incorporen els llums led ha suposat una revolució per a aquesta indústria. “En els últims quatre anys ja no hem fabricat cap rètol amb llums de neó”, confessa l'empresari. El sistema que utilitza díodes emissors de llum s'ha convertit en la nova font per a l'enllumenat dels rètols. El material, que s'importa de la Xina, és més econòmic i més fàcil d'instal·lar que els llums de neó, que s'havien de manipular per fer la forma de les lletres. La comercialització dels llums led té encara l'handicap que és més cara que la de fluorescents, que continuen sent l'opció més econòmica per il·luminar el rètol.

La previsió, segons Fernández, és que en els propers anys la il·luminació amb leds guanyi terreny pel baix consum i el poc manteniment que requereix aquest material. Segons explica, els clients es poden arribar a estalviar fins a un 80% del cost de la llum dels seus rètols gràcies a la conversió en leds. “En pocs anys veurem com el led tindrà preus més competitius i s'anirà substituint també en l'ús domèstic”, augura.

Canvi de tendència.

Els fabricants de rètols tenien en compte fa uns anys les tendències que, segons diu Fernàndez, marcaven sobretot les entitats bancàries. Ara les coses han canviat i són les multinacionals que s'instal·len als grans centres comercials que defineixen aquestes imatges corporatives, segons el tipus de lletra i la il·luminació.

L'empresa CGR treballa per a empreses i particulars però també és el proveïdor oficial dels rètols d'algunes companyies multinacionals. És el cas de la cadena de menjar ràpid Burger King, per a qui fa els rètols a tot l'Estat i excepcionalment ha fet alguna instal·lació al sud de França i també a Portugal. Entre la seva clientela també hi ha moltes cadenes de supermercats, com ara Aldi i Caprabo, i altres establiments que també són presents a tot Espanya, com és el cas de les botigues Mediamarkt. Segons el gerent, un 75% de la producció de rètols que fabriquen s'acaben instal·lant fora de Catalunya. Això s'explica perquè molts dels seus clients són empreses catalanes que han de créixer a fora.

Menys inversió.

Amb la crisi, els darrers anys aquest sector també ha notat una davallada de feina, ja que no es tracta d'un producte de primera necessitat. “Abans es feien filigranes amb els rètols, ara les empreses es gasten la meitat del pressupost i no passa res”, comenta el gerent. A finals dels noranta és quan es van implantar moltes multinacionals a l'Estat i quan es va començar a estendre la cultura de les grans àrees comercials. En aquests anys, CGR va arribar a rècords de facturació, de 2 milions d'euros, que amb la crisi s'ha reduït a la meitat. Aquest 2013 les vendes hauran remuntat una mica, facturant 1,1 milions d'euros. Per l'empresa és important el volum de feina que té dels aeroports, tant de Barcelona com de Madrid. “Hi ha molts canvis i es renoven botigues constantment i sempre hi ha volum de feina.” Fernández valora la fidelització de la clientela.

A la fàbrica de Vilassar de Mar treballen 15 persones en tot el procés, des del disseny fins a la impressió, la pintura, la soldadura i el muntatge. Segons explica el gerent, es treballa amb materials metàl·lics, sobretot l'alumini, per evitar l'oxidació a l'exterior, però també altres materials, com ara metacrilats i PVC.

A principi dels vuitanta es va crear Rótulos Terminus, que seria l'embrió de la Compañía General del Rótulo. Fundada el 1989 al barri del Poblenou de Barcelona, es va haver de traslladar el 1992 per la transformació de les olimpíades i va marxar per estrenar el polígon dels Garrofers de Vilassar de Mar. Un 75% del que produeix CGR s'instal·la fora de Catalunya.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Rètols de neó que fan història

Publicat a