Opinió

Espanya davant del procés català

Aquesta setmana ha estat el Financial Times el que ha fet un llarg reportatge-anàlisi sobre la situació econòmica d'Espanya però com és natural, també mirant la política. El risc polític és un element a tenir en compte per als que han de prendre decisions econòmiques i aquest diari va clarament dirigit a aquesta elit. I com és natural i ben evident per a qualsevol analista que trepitgi una mica aquest país i sobre tot Catalunya, i per poc que s'endinsi en la societat i escolti i miri, ha d'observar que el català és un procés de majories i a més fa temps que ha pres una velocitat de creuer que avui sembla ja imparable. I és normal que arribi a les conclusions que l'Estat espanyol, a més dels riscos d'un altíssim endeutament i un dèficit també molt gran i difícilment parable, amb una baixa inflació i un altíssim atur, observin que avui el risc més important és el procés català. Un risc que sorprenentment, per als analistes, tant els inversors com el Govern espanyol, de moment els ignora. I de la mateixa manera que veu salvada la monarquia de Felip VI durant anys, insisteix a no subestimar l'impacte financer de la independència de Catalunya. I adverteix que assegurar que no es produirà, com fa el Govern espanyol, no suposa cap garantia que no es produeixi. Catalunya suposa, diu el rotatiu, una cinquena part del PIB d'Espanya i a més, d'acord amb les dades de la balances fiscals del Govern de Catalunya, es produeix una transferència fiscal de 16.000 milions d'euros cada any, i adverteix que l'impacte financer de la cessació és prou important per subestimar-ho. I davant d'un problema d'aquesta importància, el més important que avui té Espanya, segons el FT, Mariano Rajoy, l'hauria d'abordar.

L'avís del FT és un avís important. Rajoy es refia massa de la tranquil·litat dels mercats i del món econòmic, però pot canviat sobtadament i si entra la desconfiança serà molt difícil revertir-ho, puix que, en aquest cas, diu el FT, no serà qüestió ni del BCE, ni de la UE. És una mena de crit contra l'immobilisme de Rajoy davant del repte més important que haurà d'afrontar en pocs mesos. I com diuen els clàssics, aquí el temps és or.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.