Empreses

Aranow preveu comprar petites empreses per créixer

La fàbrica vallesana de capital català vol ampliar el ventall de maquinària i factura més del 95% en exportació

Hem passat de tenir 300 m²el 2003 a més de 3.000 actualment

Aranow Packaging Machinery, companyia especialitzada en el disseny i la producció de maquinària industrial per a envasats per a diversos sectors, estudia “adquirir alguna o algunes empreses del Vallès especialitzades en el final de línia, per complementar, així, el procés productiu complert”, explica Jordi Cuixart, director general i fundador d'Aranow, que hi afegeix que aquestes operacions es podrien dur a terme a mitjan termini, “uns dos anys”.

Aquesta empresa nascuda el 2003, que forma part del clúster de Packaging, és una de les poques companyies d'aquest sector totalment de capital català, a Sentmenat, en el rovell de l'ou de la quinzena d'empreses que tenen una llarga tradició en el sector de la tecnologia de l'envasatge a Catalunya i que majoritàriament estan situades a les comarques del Vallès. Aquesta, en concret, dissenya i fabrica maquinària multipista d'envasament monodosi (stick packi sachet de sobre pla) amb la possibilitat de completar-la amb maquinària secundària.

El pla estratègic de l'empresa, que preveu facturar uns 8 milions d'euros en el present exercici, preveu augmentar la rendibilitat de la companyia, l'ampliació del ventall de maquinària per a la comercialització, així com el creixement inorgànic.

Aranow du a terme el disseny i fabricació de la maquinària, tot i que ho fa amb la col·laboració d'uns 150 proveïdors del Vallès. La firma va néixer per oferir una àmplia gamma de màquines multipista user-friendly per a qualsevol tipus de producte: granulat, peces, en pols o líquids i permet “als nostres clients reduir el temps de parada de línia i complir l'alta demanda de producció que suposa el dia a dia”, assegura Jordi Cuixart, que hi afegeix que la firma fabrica tecnologia per a diversos sectors. L'alimentació i la farmàcia representen un 50% i un 30%, respectivament, del pes de producció. La resta de productes es confeccionen per al sector cosmètic, químic i de detergents.

Més del 95% de la facturació correspon a les exportacions. Tot i que “hi ha exercicis en què el 100% s'ha destinat a la venda internacional”, sentencia Jordi Cuixart. El sud-est asiàtic, el nord d'Àfrica i els mercats llatinoamericans són les principals destinacions de la producció.

Un dels èxits de l'empresa és el departament d'R+D. Integrat per cinc professionals, duen a terme dues línies de recerca ben diversificades. Per una banda, la seva missió és interpretar, amb rigor, les necessitats del client. Per l'altra, una de les tasques més preuades per a aquest departament és l'estudi de nous productes per poder ser “més determinants” a l'hora d'anar a vendre arreu del món.

Els herois de l'empresa.

Precisament l'àrea comercial és una de les claus. Però “els autèntics herois de l'empresa -explica Cuixart- són els deu o dotze professionals que tenim repartits pel món i que ens representen, formant o explicant les característiques tècniques de la nostra tecnologia”.

L'empresa també fa una aposta clara pels valor mediambientals. Una de les obsessions de la companyia és que les màquines que munten “puguin produir més però consumint menys”. En conclusió, es vol que en els productes produïts es redueixin les partícules contaminants. En aquest sentit, la firma catalana va rebre la certificació ISO 14001, que culmina el compromís de l'empesa amb l'entorn i el territori.

Jordi Cuixart és el màxim accionista (entorn del 80%) conjuntament amb dos professionals més, des de la fundació de la firma. De fet, llavors, l'empresa tenia uns 300 metres quadrats i pocs treballadors i ara per ara les instal·lacions superen els 3.000 metres quadrats i tenen una plantilla prou significativa. En l'actualitat Aranow disposa de 65 llocs de treball amb contracte fix, però a més, pràcticament sempre té un grup de cinc persones amb convenis de formació professional dual o bé persones amb alguna mena de discapacitat.

Una proposta que fa el fundador de l'empresa és que caldria fer un gran grup d'empreses de fabricants de béns d'equipament per créixer, buscar més musculatura, un aspecte que Jordi Cuixart diu que seria molt convenient per a Catalunya d'aquí a uns 10 anys. I en posa l'exemple de la quinzena de companyies del clúster de fabricants de maquinaria d'envasos.

La llarga crisi econòmica viscuda a l'Estat espanyol no ha tingut unes repercussions directes a Aranow, en part, perquè les seves vendes van destinades arreu del món en més d'un 95%. El 2015 la facturació va ser de 7,2 milions d'euros. La previsió d'enguany és de 8 milions.
Previsió facturació
8 M€
Treballadors
70
Any de fundació
2003

Empresari i president d'Òmnium

Jordi Cuixart Navarro (Santa Perpètua de Mogoda, 1975) compagina la direcció de l'empresa que va fundar -on arriba molts dies a les 6 del matí- amb Òmnium Cultural, en què fou escollit president al desembre del 2015. Activista de la llengua i patró fundador de la fundació privada d'empresaris FemCat, denuncia l'enorme dèficit fiscal de Catalunya amb l'Estat i la falta d'inversions. Per això demana, amb fervor, que Catalunya sigui un estat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.