Opinió

Creant llocs de treball en l'era de la robotització

Calen paradigmes diferents, repartir millor el treball que hi ha avui
De fet, un robot substitueix de mitjana sis llocs de treball

L'anomenada Quarta Revolució Industrial, que és conseqüència de la irrupció de noves tecnologies com la robotització, internet, Big Data, drons i la impressió digital, entre d'altres, ja està començant a impactar en el món del treball. D'acord amb un estudi del MIT, un robot substitueix de mitjana sis llocs de treball i, a més, promou que els salaris baixin un 25%. I segons la International Federation of Robotics al món hi ha actualment 1,5 milions de robots i s'espera que en 2025 n'hi hagi 6 milions. El Banc Mundial diu també que el 60% dels llocs de treball es veuran afectats per aquestes innovacions disruptives. Per tant, si no fem res i continuem amb les inèrcies actuals, en pocs anys desenes de milions de persones es veuran afectades, ja que això té moltes conseqüències indesitjades i, entre elles, que milions de persones es quedin sense feina.

Una de les solucions possibles és implantar una renda. I en molts països s'està debatent si la renda ha de ser bàsica (la percep tothom) o bé condicionada (la reben les persones que compleixen determinades condicions). Aquesta segona opció és en aquests moments la que té més recorregut.

Sense deixar de banda la via de la renda, no podem resignar-nos a pensar que els robots suprimiran llocs de treball i que això no té solució. Calen mirades diferents en relació al món del treball. Per això, proposo dos temes per repensar.

En primer lloc, la durada de la jornada laboral. En aquests moments tenim a Catalunya un atur del 15% (a Espanya, del 18%). I simultàniament, hi ha empreses, especialment en el món de la consultoria, amb persones que tenen jornades setmanals de 45, 50 i, fins i tot, 60 hores. Per tant, tenim milions de persones sense feina que conviuen amb moltes persones que no tenen temps de viure més enllà del treball. Per tant, el treball actual en molts casos no està ben repartit.

Un segon tema és la necessitat de crear nous llocs de treball per tal que tots visquem millor. Un exemple: hi ha museus a Anglaterra on els visitants tenen l'oportunitat de disposar de persones que els guien per tot el museu de manera gratuïta. Aquests serveis els presten persones que són contractades pels ajuntaments.

És tan sols un exemple, però crec que caldria crear milions de llocs de treball en ocupacions relacionades amb serveis a les persones (ensenyament, sanitat, benestar social...)

En definitiva, no ens hem de resignar a veure com els robots destrueixen cada dia més i més llocs de treball. Calen paradigmes diferents, repartir millor el treball actual, dotar amb més recursos humans els serveis a les persones i crear ocupacions que ara no existeixen.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.