Sánchez deixarà els barons fora de la nova direcció
El valencià Ábalos serà el nou portaveu provisional del Congrés i li tocarà oposar-se a la moció de censura de Podem
Davant el procés, el líder es referma en la reforma constitucional
Pedro Sánchez vol deixar fora de la seva nova executiva tots els líders territorials. Si bé és un compromís del seu programa, el nou secretari general del PSOE vol fer-lo efectiu ara que comença a forjar el seu equip per estalviar-se tenir dins la seva direcció tots aquells qui en els darrers temps s’havien alineat amb Susana Díaz i que al final del setembre passat van forçar la seva renúncia presentant la dimissió en bloc. Entre ells hi havia barons com Ximo Puig, del País Valencià, i Emiliano García Page, de Castella-la Manxa. Així, si en la direcció que va fer el 2014 en va col·locar fins a deu, ara Sánchez considera que tots ja estan representants en el consell territorial i en altres òrgans del partit, i és per això que pretén emprar altres criteris perquè el congrés del 17 i 18 de juny atorgui un ampli aval al seu nou nucli dur.
En una conversa informal amb periodistes a la seu del carrer Ferraz, Sánchez va donar garanties que vol girar full dels episodis de mala maror viscuts amb alguns barons i que vol que treballin plegats perquè a les eleccions municipals i autonòmiques del 2019 tots puguin revalidar el govern i ampliar el ventall municipal, però també pretenia deixar constància que, fins on pugui, la nova direcció estarà basada en criteris d’“idoneïtat” més que en el clàssic joc d’equilibris en funció del pes del territoris. Això sí, admetia que procurarà encabir-hi representants de força federacions i, sobretot, membres que hagin fet costat als altres candidats. La militància també ha donat el missatge que vol “unitat”, concloïa.
La batalla més imminent, però, és la de la presentació dels delegats al congrés. I si bé des d’Andalusia alguns fonts asseguren que Díaz ha donat ordres de mantenir la guerra oberta, és molt probable que la majoria dels barons que li van fer costat no s’afegeixin a la croada i optin per negociar un numero proporcional de representants en funció dels resultats de les primàries.
Per tot plegat, Sánchez ara està plenament immers a resoldre la batalla interna. I és per això que, per ara, el valencià José Luis Ábalos –el seu cap de campanya– serà el portaveu al Congrés fins que passi el congrés. Sánchez va destacar la “provisionalitat” d’aquest càrrec, amb el benentès que, si bé ell no ho va dir, altres fonts donen per fet que, en un futur, serà un dels dirigents més importants de la nova direcció.
Moció de censura
Ábalos tindrà davant el debat de la moció de censura a Mariano Rajoy presentada per Podem. Sobre aquesta moció i també la que s’ha presentat a la presidenta de Madrid, Cristina Cifuentes, el secretari general va reiterar que el PSOE no les avalarà. Sánchez, doncs, es donarà un temps per fixar l’estratègia política, si bé en la qüestió del procés manté la mateixa posició de rebuig frontal del referèndum i de contraposar-lo a una oferta de reforma constitucional. Segons ell, el PSOE es mantindrà en l’acord de Granada. Això sí, tot i que la majoria dels seus impulsors asseguren que el document en cap cas reconeix el caràcter “plurinacional” de l’Estat, ahir Sánchez insistia a defensar-ho. I si ara no té intenció d’obrir el meló del debat territorial, tampoc no tocarà res del protocol de relacions signat recentment entre el PSOE i el PSC.
Després de corroborar que ni Mariano Rajoy –“per no molestar-lo”, va dir ell– ni cap altre membre del PP l’ha felicitat per la seva victòria de diumenge passat, Sánchez sí que va valorar els missatges que ha rebut de dirigents de tots els partits estatals –va esmentar Pablo Iglesias i Albert Rivera– i també del lehendakari Íñigo Urkullu, el president català, Carles Puigdemont, i el vicepresident i líder d’ERC, Oriol Junqueras.