Emprenedors

Chatu: per posar fi a la paperassa

Un emprenedor de Terrassa crea un servidor físic per compartir informació

Qui més qui menys ha passat algun cop per una oficina de turisme i n’ha sortit amb les mans plenes de fullets i tríptics; alguns de molt útils i d’altres que no han ni obert. Tant els uns com els altres han acabat al contenidor blau, en el millor dels casos. Ignasi Cairó, un emprenedor terrassenc, ha desenvolupat un producte tecnològic que permet al turista que visita un punt concret accedir a la mateixa informació, però virtual, i descarregar-se-la al mòbil per no perdre’s cap detall mentre està en ruta.

Aquesta és només una de les aplicacions que pot tenir Chatu, el servidor físic on s’allotja informació a través d’una web app molt fàcil d’utilitzar i que és accessible per a persones properes a l’aparell sense necessitat de registrar-s’hi. I aquí és on rau la diferència respecte a altres servidors que requereixen dades personals per accedir al contingut. A més, l’aparell, que té unes dimensions una mica supeiors a les del carregador d’un mòbil, l’han dotat de funcions extres com la possibilitat de carregar el mòbil o l’ampliació de cobertura Wi-Fi. Els usos per als que han desenvolupat Chatu són amplis, des d’instal·lar-ho en escoles per transmetre comunicacions i documentació a les famílies, fins a instal·lar-lo en botigues per oferir ofertes o fins i tot en un restaurant per poder fer la comanda des de la taula, llegir el diari o veure un vídeo mentre els comensals s’esperen a ser atesos. Ignasi Cairó avança que des de la Xarxa de Refugis de Catalunya estan interessats a incorporar també aquest aparell als seus centres.

Cairó va posar en marxa Witeklab (l’empresa que ha ideat, desenvolupat, produït i que ara també comercialitza el Chatu), l’octubre del 2016. Per engegar, la companyia va tenir el suport econòmic d’un grup d’inversors, amb els quals l’emprenedor té vinculació familiar. Fins ara, han destinat 150.000 euros a fer realitat el nou artefacte, i un nombre d’hores incomptables del fundador de la companyia i el seu equip. “Han estat anys molt exigents per posar en marxa l’empresa, ni vacances ni ponts ni festius”, reconeix Cairó, tot i que afirma que la part més complicada per engegar la maquinària emprenedora ha estat localitzar una xarxa de distribuïdors de components que fos fiable. “Saber fer un filtre adequat no és fàcil”, assegura convençut.

Després de dos anys intensos, el mes de maig passat Witeklab va començar a comercialitzar el seu artefacte. Primer amb vendes en línia, i després a partir d’una xarxa de distribuïdors, alguns dels quals a l’estranger. Cairó avança que han previst tancar el 2018 amb una previsió de vendes d’entre 5.000 i 10.000 Chatus, majoritàriament en el mercat local. La companyia vol arribar, però a altres països, i per això està planejant la seva sortida internacional de bracet de l’agència pública Acció, per a mercats com els Estats Units, Alemanya i els Països Baixos.

Aquí no acaben els seus plans, els mateixos inversors inicials han tornat a aportar capital al projecte, i juntament amb ajuts públics els estan dedicant a formar un equip d’alta qualificació, que ja estan desenvolupant dos nous productes tecnològics innovadors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.