Empreses

La innovació impulsa les vendes de la centenària Embalex

El grup d’embalatge per a la indústria preveu créixer un 15% més aquest any gràcies a la bona acollida en el mercat dels seus invents

Fa uns deu anys, Josep Maria Moré, director general del grup Embalex, va idear un sistema aïllant isotèrmic per als contenidors que transporten líquids envasats (vi, cava, cervesa, etc.) i el va patentar. Avui dia, les vendes d’aquest invent estan contribuint de manera significativa al fort increment de la facturació del holding, que enguany esperar incrementar en un 15% els prop de 20 milions d’euros del 2017. També ho fa una altra de les innovacions: el tanc de plàstic flexible per portar líquids dins de contenidors.

C&S Packaging Suppliers és l’empresa del grup que s’encarrega de la fabricació i el subministrament d’aquests i altres articles d’embalatge. Fundada el 1990, C&S és una de les companyies amb més progressió del grup, fins al punt que Josep Maria Moré pensa que en uns anys serà la primera per volum de facturació i que relegarà a una segona posició Embalex, la companyia mare.

Embalex va néixer fa cent anys a Barcelona com un negoci que feia capses de fusta per protegir els objectes fràgils durant el transport. Amb els anys, es va anar especialitzant en l’embalatge per a la indústria i avui és líder a Espanya en logística de béns d’equipament. El seu mercat són les empreses catalanes i espanyoles, en un sector històricament molt circumscrit a l’àmbit domèstic, com també succeeix als altres països d’Europa, que tenen les seves empreses locals. En aquest sentit, Moré reconeix que han hagut de treballar molt per esquivar l’intent de boicot d’alguns clients d’altres parts de l’Estat arran del procés.

La mateixa visió a l’hora d’innovar en producte la tenen en detectar oportunitats de negoci. Fa dos anys, van crear l’empresa Gesica, instal·lada al Port de Barcelona i dedicada al trincatge (lligat) de la mercaderia als vaixells mercants per a la seva protecció i perquè no es desplaci durant el transport.

També fa un parell d’anys, va néixer Noray Container Services, una empresa dedicada a la compravenda de contenidors nous i usats, així com a la seva modificació. El grup Embalex s’ha sumat d’aquesta manera a la moda de transformar contenidors per donar-los altres usos, com ara paradetes de platja, oficines, expositors, habitatges, etc.

L’última empresa a afegir-se al grup és Maderas San Andrés, un magatzem de venda de fusta per a la construcció i l’interiorisme fundat el 1920. La compra d’aquesta empresa, que suposa l’entrada d’Embalex en un sector diferent del tradicional, s’explica per l’oportunitat sorgida per la jubilació del propietari. Moré no descarta noves operacions de rescat d’empreses que en cas contrari acabarien tancant: “Hi ha oportunitats i les estudiarem”, assegura. En tot cas, el director general de l’empresa i quarta generació de la família propietària, pensa que ara cal consolidar el grup, que en pocs anys ha crescut de manera notable.

Tot i que els resultats acompanyen, Moré reconeix que el negoci és molt volàtil i que les facturacions oscil·len molt d’un mes a un altre: “Un no s’acaba d’acostumar a aquestes pujades i baixades”, afirma. El sector està vinculat a la marxa de la indústria i al comerç internacional.

GRUP EMBALEX

Facturació
20 M€
Treballadors
125
Any de fundació
1918
Josep Maria Moré (avi) va muntar l’empresa, que després va passar a Josep Maria Moré (fill). El germà Xavier va fer el relleu i ara el té Josep Maria Moré (net).
La història

Un segle de mudances

Embatex té el cul inquiet. Des del naixement el 1918 al carrer Correu Vell de Barcelona, no ha parat de mudar-se. Ha tingut domicili als carrers de la Palla, Lepant, Ramon Turró i Tortellà. Fins que el capellà de l’església veïna els va convidar a mudar-se perquè “molestaven els sants”. El 1985, van anar a Palau-solità i Plegamans i des de fa dos anys són a Santa Perpètua (“que ja s’ha fet petit!”).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.