Editorial

editorial

Més vendes que compres a fora

Que la indústria catalana produeixi més en el mercat local és conseqüència de la millora de la competitivitat del nostre teixit empresarial

Les empreses catalanes ja comencen a tenir una tradició exportadora comparable a la de força països europeus. Això és perquè ja fa diversos anys que els productes fabricats aquí travessen els Pirineus a la recerca de mercats exteriors. Les exportacions catalanes creixen tant en nombre de tones com d’empreses que envien la producció a destins llunyans. Un bon exemple és que el 2018 es van comptabilitzar 17.000 empreses de casa nostra que van exportar de manera regular, mentre que cinc anys enrere aquesta xifra tot just arribava a les 13.000.

Ara, en època de recuperació econòmica, la novetat és que ens trobem davant un canvi estructural de gran envergadura per a la millora de la competitivitat de les empreses. Això ha fet disminuir l’import de les compres que fèiem fins ara a l’exterior. S’ha produït un procés de substitució i part dels productes que consumidors i empreses catalans abans compraven a productors de fora ara els compren a marques locals. Com a derivada, els fabricants locals ho han sabut aprofitar. La conseqüència macroeconòmica d’aquest canvi és un fet insòlit en el comerç internacional a Catalunya: per primer cop en la fase alcista del cicle econòmic, la balança comercial exterior no s’ha degradat i continua sent positiva, és a dir, les vendes internacionals són superiors a les compres a l’exterior.

Que la indústria catalana produeixi en el mercat local és una derivada clara de la millora de competitivitat del nostre teixit empresarial. Això suposa tenir més comandes i, per tant, més feina i, en conseqüència, més contractació laboral. L’altra evidència és que es produeix una disminució de les compres en empreses internacionals, fet que suposa que la balança comercial sigui positiva per a nosaltres.

Es compren menys productes i serveis a fora i se segueix incrementant l’enviament de les mercaderies fetes a Catalunya. Un exemple n’és el tràfic del port de Barcelona. L’any passat, el 60% dels contenidors anaven cap a l’exportació, quan abans de la crisi era justament al revés. I una altra dada, segons una enquesta de la patronal Pimec, el 2018 el 53% de les empreses que van respondre afirmen que van incrementar les seves exportacions. Ara la incògnita és saber si el major pes de les exportacions respecte a les importacions es consolidarà de cara al futur.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.