Empreses

Ametller Origen crea societats amb pagesos per seguir creixent

La firma ja gestiona sis noves empreses al 50% amb joves productors per potenciar que les fruites i hortalisses siguin sostenibles i de qualitat El grup tanca el 2019 amb 100 botigues

Ametller Origen, que cultiva, elabora i distribueix aliments de proximitat i que té com a filosofia promoure l’alimentació saludable, avança en la seva consolidació a Catalunya. Tanca l’any 2019 amb una facturació de 200 milions d’euros, 1.800 treballadors i una xarxa de cent botigues. A més, comença l’any amb una nova estratègia que té com a objectiu apropar-se encara més al pagès, per treballar conjuntament amb benefici mutu i, sobretot, per “poder mantenir el producte fresc del camp amb qualitat, net, amb sabor, segur i sostenible”, explica Josep Ametller, director general de l’empresa familiar que va fundar l’any 2001 amb el seu germà Jordi.

Seguint en la línia del projecte d’integració vertical, que permet a la firma de l’Alt Penedès dominar tota la cadena de valor dels aliments, Ametller afirma: “Ara estem disposats a fer de business angels amb altres productors.” Això es tradueix en el fet que el grup Ametller Origen crearà societats amb un o diversos productors que seran explotades al 50% amb el pagès. La fórmula jurídica és la d’organització de productors de fruites i hortalisses (OPFH), i permet al productor seguir treballant els seus productes del camp sense haver de patir per la sortida comercial d’allò que produeix. “La idea és que el pagès mantingui la propietat i produeixi amb qualitat allò que ja treballa habitualment”, diu Josep Ametller, que afegeix: “Tampoc ha de perdre el temps en les tasques més administratives, perquè ja les fa la nostra empresa.”

El grup d’Olèrdola ja ha creat sis societats fins ara. I preveu que en els propers mesos aquesta xifra augmentarà: “Volem que això sigui el futur”, diu el director de la firma d’alimentació. De fet, l’empresa explica que normalment treballa un any o més amb aquests pagesos i llavors és quan, si coincideixen en la filosofia, se signa la constitució de la societat. Els productors que s’associen amb Ametller Origen no fan producció intensiva perquè, segons la firma de l’Alt Penedes, “va en contra del sabor dels productes perquè tenen menys micronutrients”. Ametller Origen inicia la inversió inicial per poder assegurar la viabilitat de cada nova societat creada, tenint en compte que el pagès ja fa la feina i posa la terra. “És una forma de créixer de manera sostenible”, diuen fonts de l’empresa.

De fet, serà la primera OPFH que existirà a la demarcació de Barcelona. En altres indrets de Catalunya, n’hi ha d’altres. La Generalitat acaba de reconèixer aquesta fórmula a l’empresa catalana fa poques setmanes.

Ametller Origen ha incrementat la facturació un 15% en el darrer exercici respecte al 2018 fins a arribar als 200 milions d’euros de facturació. També ha arribat als cent establiments amb la marca Ametller Origen, i ha deixat enrere Casa Ametller, que tenia abans. La previsió és seguir estenent la xarxa de botigues a la demarcació de Barcelona. Totes estan ubicades en aquest indret menys sis que són al Camp de Tarragona i dues a Girona. El fet de no expandir-se en altres territoris és per poder preservar la qualitat gràcies a la proximitat amb el producte d’origen.

AMETLLER ORIGEN

Facturació
200 M€
Treballadors
1.800
Any de fundació
2001
Tot i que l’empresa de caràcter familiar es va constituir el 2001, les diverses generacions familiars han viscut de la feina al camp des del 1830.
creixement futur

La OPFH, la fórmula triada

Les organitzacions de productors de fruita i hortalisses (OPFH) són entitats amb personalitat jurídica pròpia (cooperatives, societats agràries de transformació, societats mercantils) o parts clarament definides d’aquestes entitats, constituïdes per productors de fruites i/o hortalisses per adaptar, en comú, la producció i la comercialització a les exigències del mercat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.