Gran angular

Creixen un 21% les tecnològiques estrangeres

El registre de companyies tecnològiques estrangeres a Catalunya arriba a 1.369

El nombre de companyies tecnològiques estrangeres a Catalunya va augmentar un 21% l’any 2019, fins assolir les 1.369 firmes, segons dades d’ACCIÓ.

Aquestes 1.369 empreses es dediquen als àmbits de les TIC, la indústria 4.0, la biotecnologia, l’electrònica, la salut i equipaments mèdics, smart cities, els continguts digitals i audiovisuals o videojocs. Per països, en primer lloc tenim els EUA (22%), seguit per Alemanya (18%); França (14%) i Regne Unit (14%).

En opinió de Joan Romero, conseller delegat d’ACCIÓ, el factor principal que impulsa les empreses estrangeres a establir-se a Catalunya “és la dinamització de tot l’ecosistema d’startups.” Com explica “les 1.500 startups que tenim a Catalunya són una font molt important d’innovació oberta, ja que a dia d’avui les grans corporacions no tenen tota la capacitat d’innovar internament i cerquen socis, com les startups, per poder dur a terme aquests processos.”

Al seu parer, “ara hi ha una clara tendència cap a la concentració d’empreses que duen a terme activitats tecnològiques, que ubiquen centres d’excel·lència en els pols d’innovació, i preveiem que el nombre d’inversions continuarà creixent perquè Barcelona i Catalunya segueixen mantenint una bona posició com a ecosistemes d’innovació.”

Segons les dades d’fDi Markets, el 2019 va registrar un volum de 493 milions d’euros d’inversió estrangera d’àmbit tecnològic a Catalunya, una xifra que supera en un 18% la de l’any anterior. Aquests projectes d’inversió han suposat la creació de 4.185 llocs de treball, un 24,3% més que el 2018.

Si hom fa l’anàlisi del període 2015-2019, es pot observar que Catalunya ha registrat 2.363 milions d’euros d’inversió estrangera de l’àmbit tecnològic, un 38% més que durant el període anterior (2010-2014). Durant els darrers cinc anys els projectes d’inversió estrangera tecnològica han suposat la creació de 13.537 llocs de treball, un 50,6% més que el quinquenni anterior.

Actualment Barcelona és considerada la millor ciutat tecnològica del món que no és una capital (Tech Cities, Savills Index, 2019). Catalunya compta amb un ecosistema format per més de 1.500 startups -un 38% més que fa tres anys- que ocupen gairebé 17.000 treballadors (un 19% dels quals són estrangers). Es tracta del tercer hub d’Europa preferit pels fundadors d’startups (Startup Heatmap Europe, 2019).

En l’àmbit de la inversió estrangera, recentment la publicació fDi Magazine del grup Financial Times ha reconegut Catalunya com la millor regió per a invertir al sud d’Europa pel període 2020-2021.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.