Gran angular

Un 23% dels treballadors, disposat a cobrar en negre

Una enquesta d’InfoJobs revela que els més joves i els que no tenen formació reglada són els que estan més disposats a cobrar en B

En el nostre mercat laboral, cobrar en B, en negre, és una realitat innegable, i així en dóna prova un informe d’InfoJobs, que revela que un de cada cinc treballadors, el 23%, estaria disposat a rebre ingressos en B, tot sent els homes els més predisposats, un 25%, tres punts per damunt de les dones (22%).

Els enquestats més joves, d’una franja que va dels 16 als 24 anys, esdevenen el col·lectiu amb més voluntat de cobrar en negre (39%) i, de fet, és el grup que declara en un percentatge més gran haver rebut aquesta mena d’ingressos en els darrers tres anys (30%). En canvi, només un 20% dels més grans, d’entre 45 i 65 anys acceptaria rebre un salari en B i, així mateix, s’observa que només un 9% d’aquests enquestats afirma haver rebut aquesta mena d’ingressos en els darrers tres anys.

L’informe, fet sobre una mostra representativa de la població activa espanyols, també revela, per nivell formatiu, que els que compten amb una formació no reglada estan més disposats a percebre un salari en B (41%) i també els qui només han cursat estudis bàsics (30%). Val a dir que, segons l’informe, un 30% dels enquestats amb estudis no relats afirma haver cobrat en negre una part dels seus ingressos en els darrers tres anys. En concret, el 31% assenyala haver rebut entre el 21% i el 60% dels seus ingressos en B. “Amb aquests resultats, podem apuntar que són els més joves els qui entren al mercat laboral amb treballs ocasionals poc regularitzats”, segons assenyala Mónica Pérez, directora de comunicació d’InfoJobs, la qual afegeix que “les persones amb titulacions no reconegudes o amb una formació bàsica també corren més risc d’accedir al mercat laboral en condicions més precàries.”

La situació laboral també influeix a l’hora de plantejar-se rebre ingressos en B i, en aquest sentit, hom observa més disposició a rebre aquesta mena de retribució entre els aturats (31%) que entre els ocupats (21%).

Crida molt l’atenció el percentatge d’enquestats que ocupen càrrecs directius i que reconeixen estar oberts a rebre una part del seu salari en B. Així ho afirmen un 29%. Cal afegir que un 15% dels enquestats en posicions de lideratge confirma haver cobrat el seu sou per aquesta via durant els últims tres anys, i un 38% afirma a més a més haver rebut entre el 21% i el 60% del seu salari en B. El motiu principal que esmenten és que necessiten completar el seu salari (el 40% d’ells així ho afirma).

La població activa que afirma rebre aquesta mena d’ingressos explica que l’empresa no li dóna una altra opció (50%), mentre que el segon motiu, que cita un 29% dels enquestats, és la necessitat de completar el seu salari. Un 7% confessa que no vol pagar impostos desproporcionats i un 4% assenyala no voler perdre la prestació d’atur o perquè es tracta de treballs interpersonals de poques hores.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.