Opinió

Preferible un mal acord que un bon judici

En el sector de l’advocacia es troba bastant estesa la creença que és preferible un mal acord que un bon judici. En part, una de les raons d’aquesta dita és la impossibilitat de preveure l’evolució d’un procediment judicial, tot i considerar a priori tenir raó i preveure possibilitats d’èxit.

No obstant això, arran de la pandèmia s’està començant a imposar una nova narrativa: segueix sent preferible un acord a un procediment judicial, però ja no solament per la imprevisibilitat del resultat, sinó també perquè l’augment de la conflictivitat derivada de la situació actual ha provocat que el jutjats estiguin absolutament col·lapsats, sense personal ni mitjans suficients per atendre l’onada de nous procediments. És raonable presentar una demanda si el judici no es resoldrà - de forma optimista i amb un resultat incert- fins a mitjans del 2023? Evidentment no, i davant aquesta situació, s’imposa el pragmatisme d’arribar a un acord amb la part contrària, encara que no sigui del tot satisfactori. Alhora, no només s’ha de tenir en compte el col·lapse judicial, sinó també la falta de seguretat jurídica derivada de la situació d’excepcionalitat legal en què vivim, arran dels diferents estats d’alarma decretats i de la nombrosa legislació d’urgència aprovada en els darrers mesos. Aquesta hipèrbole legislativa contribueix, entre altres coses, a accentuar la inseguretat jurídica i la imprevisibilitat d’un procediment judicial.

Quin és el resultat de tot això? Doncs un sistema judicial col·lapsat (sense personal ni recursos suficients), impredictible (situació d’excepcionalitat i falta de seguretat jurídica) i, a més, tal com s’ha pogut apreciar en els darrers mesos, en gran mesura polititzat (lluita partidista pels nomenaments del CGPJ). Una situació força desoladora per a tots els professionals vinculats al funcionament de l’administració de justícia (des d’advocats i procuradors fins a jutges, fiscals, secretaris judicials i altres funcionaris o treballadors).

Així, en el context actual la dita segueix més vigent que mai: millor un mal acord que un bon judici; en cas de conflicte, és preferible buscar una solució pactada a fiar-ho tot a un procediment judicial incert.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.