Borsa

La borsa es refreda

Més dubtes sobre un possible afebliment de l'economia global esborren l'efecte positiu de la flexibilització del iuan i allunyen l'Íbex-35 del nivell dels 10.000 punts. Per Marisa Nuez

La tendència a la baixa en els parquets torna
a imposar-se després del parèntesi alcista
registrat en les dues setmanes anteriors

L'optimisme en els mercats financers que havia dominat la setmana passada va estendre's pràcticament a totes les borses internacionals també a començaments d'aquesta setmana. Els principals índexs borsaris van celebrar la notícia que va arribar durant el cap de setmana de la Xina. El govern de Pequín va anunciar la fixació d'una banda de fluctuació per a la seva moneda, el iuan, que tot i ser limitada va agradar als inversors de tot el món.

Així, les compres van imposar-se en les borses i el principal índex del mercat espanyol va enlairar-se a un màxim intradia per sobre dels 10.200 punts (el divendres anterior havia acabat en els 9.971,80 punts). Però la falta de volum de contractació i la reaparició dels fantasmes sobre un afebliment en la recuperació econòmica global van aigualir la festa en els parquets a partir de la segona sessió setmanal.

La borsa espanyola, que ha estat una de les més castigades, no ha pogut mantenir-se per sobre dels 10.000 punts, i en el decurs de la setmana s'ha precipitat per sota d'aquest nivell fins a tancar divendres en els 9.535 punts, amb unes pèrdues del 4,38% setmanal. Amb aquestes xifres a la mà, i tot i que encara resten tres sessions perquè s'acabi el mes, la possibilitat que el juny sigui el segon mes de l'exercici amb un balanç positiu comença a trontollar. A hores d'ara, l'Íbex-35 ha dilapidat el gros dels guanys registrats en les dues setmanes anteriors (l'apreciació en el mes se situa en l'1,88%) i acumula unes pèrdues anuals del 20,14%.

Els inversors no han pogut sobreposar-se a les incerteses que planen sobre la recuperació econòmica en totes dues bandes de l'Atlàntic, i han anat desfent posicions al llarg de la setmana. Un cop esvaït l'efecte del iuan, les dades macroeconòmiques que han arribat des dels EUA no han pogut contribuir a aixecar els ànims. La baixada del consum dels nord-americans i la caiguda en les vendes d'habitatges durant el mes de maig han frenat les compres en les places financeres, en espera d'un missatge positiu de la Reserva Federal (FED).

Sortida en «V» o «W»?

Però la preocupació en els parquets s'ha incrementat després que el president de la FED, Ben Bernanke, ha anunciat un alentiment en el creixement de l'economia nord-americana, i també perquè es va saber que el producte interior brut (PIB) dels EUA s'ha situat en el 2,7% en el primer trimestre de l'any (respecte del 3% previst). Tots aquests indicadors han fet rebrotar els temors que apunten que la sortida de la crisi econòmica no tindrà forma de V sinó de W, i aquesta possibilitat és la que comencen a descomptar els inversors.

I pel que fa al mercat domèstic, les coses no van millor. Aquesta setmana la Fundació de les Caixes d'Estalvis (Funcas) ha advertit que l'economia espanyola tornarà a estar en recessió en el darrer trimestre de l'exercici, afectada per un descens del consum derivat de les mesures d'ajustament fiscal i unes taxes d'atur del voltant del 20%.

En la mateixa línia es troba la consultora Ernst & Young, que ha afirmat que el PIB no tornarà a créixer fins al 2012 (amb taxes negatives del 0,6% i el 0,2% el 2010 i el 2011, respectivament). I per acabar d'arrodonir aquest cercle de pessimisme, la Comissió Europea expressa els seus dubtes sobre la recuperació econòmica a l'Estat i pronostica un període de creixement lent, per l'excés de deute espanyol (i que no creu que pugui ajustar abans de set anys). Amb tot plegat, no és estrany que els números vermells s'hagin imposat en els paquets.

Parèntesi alcista.

Aquest nou escenari baixista que s'ha dibuixat aquesta setmana dóna la raó a aquells analistes que fa tan sols unes setmanes advertien, malgrat les importants alces acumulades que van impulsar l'Íbex-35, que la tendència de fons en les borses continuava sent baixista. I és que els núvols que enfosquien el panorama borsari –preocupació per la situació econòmica, dubtes sobre el sector immobiliari i bancari i el diferencial del deute espanyol en màxims, entre altres incerteses– no havien desaparegut, malgrat que els inversors van preferir passar-los per alt temporalment. Noves dades macroeconòmiques que es coneixeran en les pròximes jornades, com ara la inflació d'Alemanya, la taxa d'atur al Japó i els índexs de confiança de la zona euro, del Regne Unit i dels EUA, permetran redibuixar l'escenari que tindran en compte els inversors a l'hora de tornar a entrar al mercat o anar-se'n de vacances. A una decisió o a una altra també contribuiran els acords a què puguin arribar el G-8 i el G-20 aquest cap de setmana al Canadà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.