Empreses

Cortines d’aire desinfectants que creen microclimes

Líders. Les tecnologies patentades Wellisair i Kleenfan han situat Airtècnics com a empresa puntera a escala mundial

Els camps de golf són els principals clients de la companyia als Estats Units

Jordi Oltra, sabadellenc fundador d’Airtècnics, va començar el 1986 com a distribuïdor per a una firma francesa de ventiladors i una d’alemanya dedicada als motors d’aquests aparells. Set anys després, la companyia alemanya li va proposar formar part d’Airtècnics. “Va entrar com a soci minoritari. Llavors l’empresa tenia sis empleats i una petita nau a Castellar del Vallès. A partir d’aquí, no hem parat de créixer”, explica Oltra.

Aquest soci minoritari és el Grup Rosenberg, una organització dedicada al disseny, la fabricació i la distribució d’equips i components de ventilació i tractament d’aire amb plantes de fabricació, filials i distribuïdors en més de 50 països. Poc després de l’entrada del grup alemany, Oltra va comprar un terreny al mateix polígon de Castellar del Vallès i hi va construir una nau de 1.000 m² amb oficines, que ha anat ampliant fins arribar als 5.500 m². De la distribució, Airtècnics va passar a la fabricació d’equips i petites unitats de tractament d’aire, i el 1996 ja va entrar de ple en la fabricació de cortines d’aire fins a esdevenir una empresa capdavantera a escala mundial.

La firma està present en 45 països de tot el món. A Europa, els seus principals clients són Anglaterra, Itàlia, França, Alemanya i Suècia, i ja fa mesos que treballen per abordar el mercat dels Estats Units. “La covid-19 ens ha retardat el procés”, indica Oltra. Tot i això ja hi han introduït alguns productes, entre els quals la cortina d’aire amb certificació UL, que es requereix als EUA, amb un ús força curiós: “La primera cortina amb la certificació UL la vam treure el 2019 i els nostres compradors principals als Estats Units van ser, i són, els camps de golf. La utilitzen per marcar la zona on la gent pica pilotes, una mena de camps d’entrenament, i també en zones de descans, on es reuneixen per beure i menjar. Les cortines creen un microclima sa”, explica. Ja n’han venut gairebé 3.000 en aquell país.

La funció de les cortines d’aire, a més d’aquest ús particular que en fan els camps de golf nord-americans, és la de protegir climàticament les entrades dels edificis i els establiments comercials. “Els negocis que la tenen instal·lada protegeixen l’interior de les inclemències del temps, en no deixar entrar l’aire de l’exterior. Ofereixen confort i també estalvi energètic”, afirma. A més, “són bones per al negoci perquè, per als establiments, tenir la porta oberta significa augmentar un 40% les vendes, enfront d’aquells que opten per tenir la porta tancada”, assegura, fent referència a un estudi realitzat per Inditex sobre aquest aspecte.

L’eix del creixement.

La incorporació a l’equip d’Airtècnics de Pere Monagas, el 2019, i la creació del departament d’innovació, que ell capitaneja, van ser decisions que han afectat favorablement la posició de l’empresa en el sector. Monagas va proposar la investigació sobre els radicals hidroxil i la fotocatàlisi i, conjuntament amb un soci tecnològic i financer coreà, ofereix al mercat les tecnologies patentades Wellisair i Kleenfan.

Les cortines d’aire equipades amb Wellisair generen radicals hidroxil i els emet en quantitats suficients per inactivar virus, bacteris i altres organismes patògens presents en l’aire, a més d’eliminar partícules orgàniques volàtils. Són fàcils d’instal·lar i de mantenir, ja que tan sols s’ha de canviar l’ampolla de peròxid quan s’esgota. “A més, aquestes cortines d’aire antivirus eviten que la contaminació, les males olors i els fluxos de l’aire de l’exterior penetrin a l’interior d’edificis i negocis”, comenta Oltra.

D’altra banda, la tecnologia Kleenfan desinfecta l’aire a través de la fotocatàlisi, un procés que imita la fotosíntesi de les plantes i que consisteix a accelerar una fotoreacció a través de l’acció d’una llum sobre un catalitzador. Aquest procediment, en el cas del seu producte K7, un aparell de purificació per a grans espais, el realitza un llum led ultraviolat que incideix sobre una turbina banyada en diòxid de titani.

“Les partícules presents en l’aire entren en un procés d’oxidació i reducció en entrar en contacte amb la turbina, eliminant virus i organismes patògens”, explica. Aquest sistema, puntualitza Oltra, “és totalment inofensiu per a les persones i els animals”. Ja les han incorporat a tots els seus productes.

AIRTÈCNICS

Facturació
14 M€
Treballadors
60
Any de fundació
1986
Airtècnics és una empresa familiar de primera generació. D’origen sabadellenc, està instal·lada a la zona industrial de Castellar del Vallès. Les últimes innovacions han fet créixer la plantilla, que ha passat de 48 a 60 empleats en poc més d’un any.
Innovació

Projectes en marxa

L’empresa té una trentena de projectes innovadors en desenvolupament, dos dels quals estaran llestos enguany mateix. El primer, portat a terme conjuntament amb la Universitat de Lleida, és un equip que netejarà l’aire de les paridores de les granges de porcs, on es concentra molt amoníac causant d’una gran mortaldat de porquets. L’altre és un túnel d’aire que desinfectarà la roba i el cos de les persones que el travessin. Ja hi han mostrat interès alguns països àrabs, per fer-los servir en camps de futbol.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.