Eines

ANÀLISI

La nova llei no és la fi de la croada contra la morositat

En definitiva, l'aprovació de la nova legislació antimorositat és només el principi. Pimec i la Plataforma Multisectorial contra la Morositat reiteren la seva vocació de seguir molt de prop l'aplicació de la llei i vetllar pel seu estricte compliment

Ningú no dubta que la nova legislació de lluita contra la morositat, presentada en el seu moment al Congrés per CiU i impulsada per Pimec i la Plataforma Multisectorial contra la Morositat (PMCM), tindrà un important paper per a l'economia catalana. Gràcies a aquesta reforma legislativa s'ha materialitzat un possible canvi estructural del sistema economicofinancer català que permet obrir la porta perquè Catalunya no estigui en el furgó de cua dels terminis de pagament de la UE. La nova llei possibilitarà que passem a ser un país competitiu pel que fa als terminis de cobrament, a situar-nos a nivells similars als de la majoria dels països europeus.

Consegüentment, la llei contra la morositat reduirà l'índex de mortalitat de pimes, autònoms i moltíssimes empreses catalanes que amb els terminis de pagament actuals s'han vist abocats a una situació concursal o la desaparició per falta de liquiditat.

No obstant això, la nova legislació no ha recollit totes les aspiracions dels empresaris catalans i de la PMCM. En efecte, hi va haver una esmena aprovada en el Senat que no va aconseguir passar la revàlida del Congrés. Aquesta esmena presentada pel Grup Parlamentari Català al Senat de Convergència i Unió establia que en el termini màxim de tres mesos els contractes en vigor s'adaptarien als terminis de pagament establerts en la disposició transitòria de la llei, és a dir que es reduirien a 85 dies en la primera fase d'adaptació. Aquesta important disposició volia preveure una ordenada adaptació dels terminis de pagament dels contractes en vigor per garantir l'objectiu de la mesura.

Així mateix, una altra esmena transaccional de CiU no va superar el tràmit legislatiu al Senat. Aquesta proposta era introduir un règim general d'infraccions i sancions en la futura llei. Aquesta esmena pretenia crear el marc legal perquè les administracions públiques poguessin comprovar d'ofici a instància de part el compliment del que preveu la llei contra la morositat, amb la qual cosa podrien desenvolupar les actuacions inspectores necessàries en les corresponents empreses. No obstant això, no s'ha de perdre l'esperança, ja que existeixen moltes possibilitats d'introduir aquest règim de control i sancions en la futura llei d'economia sostenible.

En definitiva, l'aprovació de la nova legislació antimorositat és només el principi. Pimec i la Plataforma Multisectorial contra la Morositat (PMCM) reiteren la seva vocació de seguir de molt a prop l'aplicació de la llei i vetllar pel seu estricte compliment. En aquest sentit, recorda que el futur reglament hauria de donar forma a un eventual observatori sobre terminis de pagament i concretar al seu torn alguns punts de la llei, com ara la definició de la indemnització per costos de cobrament. La Plataforma seguirà també la seva batalla particular en qüestions afins com és l'ingrés anticipat de l'IVA impagat. En paraules del portaveu de PMCM i secretari general de Pimec, Antoni Cañete, “la missió de la Plataforma no acaba aquí; hem arribat al final d'una etapa, però ens trobem també en el començament d'una nova era, en la qual ens haurem d'aplicar a fons per seguir defensant el compliment de la llei que farà a les nostres empreses més competitives i viables”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.