Gran angular

La salut, destí de molta innovació vista al 4YFN

En l’edició d’enguany del Mobile World Congress, la tecnologia presentada per les empreses emergents sorprèn els visitants i dona alè a un esdeveniment al ralentí

PVR, Zoundream i Broomx, exemples de la vitalitat de l’ecosistema

La represa del Mobile World Congress (MWC), celebrat a Barcelona del 28 de juny a l’1 de juliol, després d’anul·lar-se l’edició del 2020 a causa de la covid-19, va satisfer la GSMA, tant per la seguretat sanitària que va oferir als visitants presencials com pel suport que va rebre dels seus socis, presents físicament a l’espai de Fira de Barcelona a la Granvia de l’Hospitalet o a través de la xarxa. Però el cert és que si hi va haver un cert record del MWC prepandèmia va ser gràcies a l’atracció que van provocar entre els visitants les empreses emergents, agrupades en l’espai 4YFN (les sigles en anglès de four years from now), però també les estrelles convidades als stands de la Mobile World Capital Barcelona o d’ACCIÓ, de la Generalitat de Catalunya, entre d’altres, que van aportar innovacions sorprenents, tecnologies punteres i molta emprenedoria amb ganes d’abordar els mercats.

En l’àmbit de les ciències de la vida i la salut, es van poder veure projectes trencadors que de ben segur provocaran canvis en el sector. Com a exemple, la start-up Psicoterapia VR (PVR), sorgida del programa The Collider de la Mobile World Capital Barcelona, que té una aplicació mòbil a través de la qual es diagnostica el TEAF (trastorn de l’espectre alcohòlic fetal) amb un 100% de fiabilitat, quelcom impossible fins ara.

PVR, creada per Jacinto i Luis Castillo –tiet i nebot– i pel cap de l’àrea de neonatologia de l’Hospital Clínic-Maternitat de Barcelona, el doctor Oscar García Algar, va presentar els continguts en realitat virtual acompanyats de guants hàptics –dispositiu que incrementa la sensació de realitat–, destinats a les teràpies dirigides a pal·liar els efectes del TEAF en nens i adolescents.

Una altra start-up que va sorprendre per la seva innovació va ser Zoundream, start-up amb la qual també col·labora el departament de neonatologia de l’Hospital Clínic-Maternitat. Sorgida de Barcelona Activa, ha creat un dispositiu que, a més d’interpretar el plor dels nadons i determinar si tenen gana, son o dolor, ara està immersa a predir i avançar el diagnòstic de patologies greus –com ara l’autisme, la mort sobtada i l’atròfia muscular espinal–, considerant el plor com a marcador neurobiològic, combinat amb altres informacions mèdiques i de l’entorn familiar.

Imatges que curen.

La realitat immersiva la va aportar Broomx, amb el seu projector MK360. Aquesta innovació ja es fa servir en diferents centres hospitalaris catalans, com ara l’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona, l’Hospital d’Olot i l’Institut Guttmann, i en grups geriàtrics com ara Domus Vi i Arrels, en neurorehabilitació, per millorar la salut física i cognitiva d’ancians o en el tractament de l’esgotament mental del personal sanitari. La tecnologia de Broomx ha traspassat fronteres i també s’utilitza en tractaments físics i sensorials en centres sanitaris d’Anglaterra i el Canadà.

Altres exemples d’innovació en salut els van aportar, entre d’altres, el centre tecnològic Eurecat i la Mobile World Capital Barcelona. Eurecat va presentar el casquet quirúrgic Robinhat CAM dotat amb càmera, perquè metges i cirurgians puguin gravar les intervencions i analitzar-les després. El centre tecnològic també va donar a conèixer un nou sistema per a la identificació de nòduls indicadors de possibles càncers pulmonars, a través d’una eina basada en aprenentatge profund, per a l’entrenament de models predictius a partir d’imatge mèdica 3D. L’objectiu és la detecció precoç d’aquesta malaltia.

Amb el suport imprescindible de la tecnologia 5G, la Mobile World Capital Barcelona a través de la iniciativa 5G Barcelona, l’Hospital Sant Joan de Déu, Vodafone, el Port de Barcelona i la Sociedad de Salvamento y Seguridad Marítima van presentar el projecte centrat en les emergències pediàtriques en entorns marítims, basat en el monitoratge en remot d’aquest i altres tipus d’incidents que es produeixen en alta mar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.