Política

“Per primer cop ningú sap qui guanyarà a Alemanya”

“Hi ha molta por perquè falta certesa, un valor molt important per als alemanys”

“És altament probable un tripartit inèdit a nivell federal i aquí les opcions són molt variades”

“La ultradreta no ha marcat l’agenda com el 2017 tot i haver-se volgut apropiar del discurs antirestriccions de la pandèmia, però es consolidarà al Parlament”

COMUNI- CAR LA POLÍTICA
Nascut a Buenos Aires el 1983, Franco Delle Donne és doctor en comunicació per la Universitat Lliure de Berlín i treballa en comunicació política des de fa deu anys. Va estudiar també a l’Argentina i a Madrid abans de traslladar-se el 2010 a Alemanya, on viu actualment. Estudiós de la ultradreta alemanya, és autor, juntament amb el periodista Andreu Jerez, de ‘Factor AfD’ (2017) i ‘Epidemia ultra’ (2019).
Merkel representa una manera de fer política, la cerca del consens i el fugir de la polarització

Expert coneixedor de la política alemanya, l’analista Franco Delle Donne acaba de produir Merkel. La canciller de las crisis (www.cancillerdelascrisis.net), un podcast divulgatiu que condensa de forma clara i amena la trajectòria de Merkel –que equival a dir la d’Alemanya i Europa– des del tombant de segle fins a la pandèmia actual.

Quina importància tenen les eleccions generals de diumenge per a Alemanya? Marquen algun punt d’inflexió?
Decidiran el rumb que prendrà Alemanya però també la Unió Europea (UE). Per primer cop, no només no hi ha Merkel –això ja és un canvi–, sinó que ningú sap qui guanyarà, cosa que és també un canvi. Abans tothom sabia que ella guanyaria i, com a màxim, es discutia amb qui governaria, però tothom tenia aquesta idea d’estabilitat, continuïtat, de certesa més ben dit, que per als alemanys és un valor molt i molt important. La por de no saber què passarà ara és molt forta i crec que aquesta és la lectura més àmplia de les eleccions. Diria també que representaran un punt d’inflexió per a gairebé tots els partits.
Comencem per la cristianodemòcrata CDU...
La CDU perd Merkel. Abans, quan es preguntava “Vostè votaria la CDU si no hi hagués Merkel?”, el partit perdia automàticament 10 punts, encara que, òbviament, hi ha altres factors que influeixen en la situació actual. Però més enllà de si guanya o no, quin rumb prendrà la CDU? Girarà a la dreta o intentarà mantenir-se en el centre que va construir Merkel? Els resultats electorals i també la formació del nou govern seran un element clau per saber si s’imposen els més conservadors i dretanitzen la CDU, o no, i això impacta necessàriament en Europa, on és un dels partits més importants. I hi ha encara un altre punt d’inflexió...
En quin àmbit?
En la cultura política alemanya. I és que no és segur, però és altament probable que, per primer cop, a nivell federal hi hagi un tripartit, i aquí les opcions són molt variades. Ara bé, com que estan tan igualats, no sé ben bé qui començarà a parlar amb qui per negociar la formació de govern. I això marca un canvi important. També hi haurà punts d’inflexió per als altres partits.
Vegem-ho...
Caldrà veure si els Verds obtenen una victòria que pugui doblar els resultats dels comicis del 2017, que ja van ser molt per a un partit així. I si els liberals es converteixen de veritat en aquest partit frontissa que els permetria aconseguir l’objectiu tan important per al seu líder, que és el Ministeri de Finances en cadascuna de les coalicions possibles en què podrien participar. I aquí tanco amb una pregunta: Què passa si el nou govern, liderat per la CDU o liderat per Scholz (SPD), té els liberals al Ministeri de Finances amb relació a tota la política de solidaritat financera de la UE? Es mantindrà? Canviarà? Seria més liberal? Això marcaria un punt d’inflexió a Alemanya i també a la UE.
La ultradretana AfD va ser el factor disruptor el 2017. Quin serà el d’aquestes eleccions?
Aquest cop, Afd no ha marcat l’agenda, com sí que ho va fer el 2017. No l’ha marcat tot i haver-se volgut apropiar del discurs antirestriccions de la pandèmia. Però atenció, perquè tot i els errors, els problemes amb la justícia per finançament il·legal, les divisions internes, etcètera, la ultradreta rebrà igualment un 10% dels vots, és a dir, es consolidarà al Parlament i amb dos dígits, un fet que no és menor.
Què ha representat Merkel per a Alemanya?
Una forma de fer política, la cerca del consens i el fugir de la polarització. El mirar de fer concrets els problemes, treure’ls la càrrega ideològica i també, diria, el llenguatge de poder propi dels mascles alfa. Dur-los al terreny del pragmatisme.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.