Opinió

Mercat de treball: adultocentrisme i precarietat juvenil

Catalunya és el segon territori europeu on més ha crescut l’atur juvenil, que ja quintuplica el d’altres països com Alemanya segons un estudi

Estudiar una carrera pensant que és la manera d’aconseguir una feina digna, matricular-se en un màster perquè amb el títol de grau no et contracten enlloc, fer pràctiques que ens remuneren amb experiència que no serveix per pagar les factures, combinar els llargs períodes a l’atur amb feines temporals que no et permeten emancipar-te... Aquesta és la trajectòria professional de qualsevol jove de classe treballadora al nostre país i així ho evidencien les dades.

L’atur juvenil és un problema crònic de la nostra societat. En el darrer trimestre d’aquest any, l’atur juvenil se situa en un 19,4% i, si bé és cert que s’ha reduït, la realitat és que la temporalitat ha crescut paral·lelament a l’ocupació: més de la meitat de les joves assalariades tenen un contracte temporal (53,4%). Aquesta és la taxa de temporalitat més alta des que es tenen dades.

Quelcom semblant passa amb la taxa d’emancipació, que continua superant registres històrics en negatiu i ja és la pitjor d’aquest segle, se situa en un 15,5%. És a dir, les joves mai hem tingut tantes dificultats per emancipar-nos i establir el nostre projecte de vida. Si comparem la situació del jovent respecte al total de la població, les dades evidencien un clar adultocentrisme en el mercat de treball. Patim gairebé el doble d’atur que el total de la població, més del doble de temporalitat, més del doble de parcialitat i, a més, únicament el 10% de les joves en situació d’atur es pot beneficiar d’una prestació, mentre que entre la població de més de 29 anys la cobertura arriba al 40,9%.

A la UE és difícil trobar un país amb pitjors perspectives per a les seves joves. Catalunya és el segon territori europeu on més ha crescut l’atur juvenil, que ja quintuplica el d’altres països com Alemanya (dades de l’estudi La situació juvenil a Europa).

A Catalunya, el jovent ja som el col·lectiu amb més risc de patir pobresa i exclusió social i això no canviarà si no apostem per un model productiu que ens allunyi de la temporalitat actual i sigui respectuós amb el medi ambient i les persones de classe treballadora.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.