Educació

Subirats s’obre a retocar la ‘llei Castells’ per “fer-se-la una mica seva”

El ministre d’Universitats pretén contribuir a fer que funcioni la taula de diàleg si se’l convida a ser-hi

El ministre d’Universitats, Joan Subirats, s’ha obert a introduir canvis en la llei estatal universitària impulsada pel seu predecessor Manuel Castells, que ha despertat la crítica dels actors del sistema universitari. “Demanaria que em permetin fer una mica meva aquesta llei” i “tenir un temps en què pugui acabar de calibrar i valorar”, ha dit aquest dimecres en una trobada informativa. Per això, Subirats ha previst una tramitació “més tranquil·la” tot i que el termini màxim perquè estigui aprovada és el primer semestre de 2023. D’altra banda, Subirats ha negat que hi hagi problemes amb el castellà a les aules catalanes i ha dit que pretén contribuir a fer que funcioni la taula de diàleg amb la seva presència si se’l convida a ser-hi.

“Encara no està molt clar que hi hagi una presència meva a la taula de diàleg”, ha explicat Subirats, que ha recordat que la trobada ha tingut “dos formats diferents”. Fonts dels comuns van explicar que Subirats substituiria Castells en aquest espai, però l’exministre no va participar en l’última celebrada al setembre a Barcelona.

Subirats ha dit que, per a ell, és “una bona notícia que existeixi i funcioni” la taula de diàleg i que hi serà si se li demana. Pel que fa al calendari de la taula, Subirats ha remarcat que depèn dels presidents del govern espanyol, Pedro Sánchez, i del de la Generalitat, Pere Aragonès.

D’altra banda, preguntat pel castellà a les aules catalanes, Subirats ha afirmat que “no existeix cap problema”. “Més aviat vaig tenir problemes per ensenyar en català en els primers anys”, ha recordat, i ha defensat l’autonomia de les autonomies i de les universitats en aquest àmbit.

Llei universitària

“Fer-la meva vol dir acabar de trobar el meu grau d’acord i de satisfacció amb el contrast amb el conjunt d’actors que formen el sistema, també els estudiants”, ha dit Subirats. El nou ministre ha descartat presentar la llei tal com la va fer Castells, ja que veu marge per “fer-se-la seva”. En aquest sentit, Subirats ha demanat temps.

A banda d’iniciar contactes amb els rectors i sindicats d’estudiants “en el termini de temps més breu possible”, Subirats també pretén reunir-se amb els grups parlamentaris, ja que el contacte amb formacions al Congrés pot permetre “afinar moltes coses”. Tanmateix, Subirats ha remarcat que la feina feta fins ara per Castells és “molt sòlida”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.