Opinió

La innovació i els efectes de l’alcohol en la gestació

I la innovació ha vingut a ajudar-nos a avançar en la resolució d’aquest repte, en forma de disseny d’un sistema d’ajuda al diagnòstic del TEAF basat en la intel·ligència artificial

La dada científica contrastada és que el consum d’alcohol durant l’embaràs pot causar un dany irreversible en el neurodesenvolupament de l’embrió i del fetus. Es traduirà posteriorment al llarg de la vida en signes i símptomes que coneixem en conjunt com a trastorn de l’espectre alcohòlic fetal (TEAF) i que s’expressen principalment com a alteracions cognitives i conductuals. I la tecnologia i la innovació ens envaeixen i s’implementen progressivament en la pràctica clínica: ara comencem a ser capaços de poder diagnosticar la malaltia amb una aplicació mòbil (app) i hem incorporat la realitat virtual al disseny d’escenaris específics dirigits al seu tractament cognitiu i conductual (Psicoterapia VR).

Estem davant un escenari en el qual es plantegen dues situacions clíniques que convergeixen en el TEAF. En primer lloc, sabem molt poc sobre la prevalença del consum d’alcohol durant l’embaràs en el nostre entorn. El consum d’alcohol entre la població és un hàbit profundament instaurat i consentit, quasi un fet cultural acceptat i promocionat per la indústria, la història, la cultura, el costum social i els mitjans de comunicació. Però les xifres de consum d’alcohol en la població de dones embarassades són poc conegudes, encara que probablement són molt més elevades que la recomanació dels professionals de la salut: no hi ha cap quantitat segura de consum d’alcohol durant l’embaràs i, per tant, les dones gestants no haurien de consumir gens d’alcohol, especialment quan ja han decidit quedar-se embarassades (l’alcohol és especialment tòxic per a l’embrió al principi de l’embaràs, quan la dona encara no sap que està embarassada). A més, l’alcohol pot tenir efectes deleteris sobre les pròpies cèl·lules germinals, tant les femenines com també les masculines.

I, en segon lloc, sabem també molt poc de la prevalença del TEAF en la població i en alguns grups d’alt risc com són els adoptats de països on el consum d’alcohol és especialment elevat en la població general, embarassades incloses, i sobretot en dones que perden la custòdia dels/les seus/ves fills/es, els/les quals van al sistema d’adopció internacional.

En aquest context de consum, els efectes clínics derivats estan condicionats pel patró de consum de la població. Actualment, el consum en el nostre país segueix un patró que s’ha anomenat “mediterrani” (quantitats moderades, estables al llarg dels dies i amb begudes de menor graduació), contraposat al patró de consum de begudes d’alta graduació alcohòlica, en grans quantitats i en períodes de temps curts o continuats, el predominant en molts països implicats en l’adopció internacional.

En la pràctica clínica no tenim dades fiables sobre la prevalença del TEAF en la nostra població, encara que els últims estudis objectius en països del nostre entorn geogràfic donen xifres al voltant del 5%. Als països d’on provenen moltes de les adopcions internacionals, principalment de l’Europa de l’Est, aquesta prevalença està al voltant del 70% i entre els adoptats que han arribat és almenys del 50%.

Aquestes xifres tan altes plantegen el problema de la necessitat de recursos específics per a aquest col·lectiu de casos, que sumen els efectes cognitius i conductuals de l’exposició prenatal a l’alcohol als efectes derivats de l’abandonament previ a l’adopció efectiva.

I, finalment, encara s’hi afegeix el baix índex de diagnòstic del TEAF, probablement relacionat amb la necessitat de complir uns criteris diagnòstics estrictes, la raresa del quadre en la població local (en gran part relacionada amb el patró de consum d’alcohol) i la necessitat d’expertesa diagnòstica del TEAF.

I la innovació ha vingut a ajudar-nos a avançar en la resolució d’aquest repte, en forma de disseny d’un sistema d’ajuda al diagnòstic del TEAF basat en la intel·ligència artificial. Així, s’ha desenvolupat una aplicació mòbil (VisualFASD) en el marc del programa The Collider i amb participació de l’empresa Psicoterapia VR, l’associació de familiars de pacients VisualTEAF i IDIBAPS (Hospital Clínic). Aquesta eina està en la fase final de validació, registre i disseny de la interfase d’usuari i estarà disponible de forma gratuïta en els propers mesos per a tots els professionals relacionats amb el TEAF. Aquesta solució aporta expertesa al diagnòstic i suport als professionals i permetrà facilitar el diagnòstic del TEAF i, per tant, la possibilitat d’implementar recursos de suport educatiu, social, de salut i de tractament específic per a aquests casos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.