Empreses

Interbel, 25 anys fent girar l’arrov@

L’històric proveïdor del servidor de correu corporatiu MDaemon incorpora eines de detecció i formació perquè els treballadors siguin una barrera per als ciberatacs

L’empresa catalana suma al portafolis el programari Asana de gestió del treball

La història d’Interbel està estretament vinculada amb el desenvolupament del correu electrònic corporatiu a casa nostra. Fa 25 anys, van ser pioners en la introducció d’aquesta eina de missatgeria en la pime, a través del servidor de correu MDaemon, un dels més importants del mercat del qual tenen la comercialització en exclusiva per a Espanya. Posteriorment, a mesura que l’ús de l’email es generalitzava, van aparèixer les amenaces externes: primer el correu brossa (spam) i posteriorment la contingència dels cibercriminals (phishing i ransomware). La resposta d’Interbel va ser apostar per les solucions de seguretat, que ara són una de les potes del negoci que més creix.

Però la universalització del correu corporatiu també ha portat a un altre tipus d’abús, aquest cop intern, perquè les organitzacions recorren als mails per realitzar tot tipus de gestions, tasques i processos, per als quals no van ser concebuts. L’alternativa són les eines de gestió del treball, que Interbel va introduir a la seva cartera ara fa un any: “Pensem que més de la meitat del correu electrònic intern serà substituït per solucions de gestió del treball (work management), més fàcils, àgils i eficients”, explica Román Martín, fundador de l’empresa.

Encara, el proveïment de programari i serveis de correu electrònic és el principal negoci d’Interbel, i representa el 50% de les vendes, que aquest any arribaran als 3 milions d’euros. La ciberseguretat suposa el 35%, i el 15% restant, les solucions de gestió del treball, que és la pota d’activitat més jove. El model de negoci de la firma barcelonina es basa en la representació de productes desenvolupats per altres, que comercialitzen a través d’una xarxa de més de 2.800 distribuïdors a l’Estat i l’Amèrica Llatina. La internacionalització es va iniciar fa 12 anys i actualment Interbel disposa de dues filials a l’Argentina i Colòmbia. Però aquesta via de creixement no ha tingut el desenvolupament esperat, perquè només representa el 15% de la facturació: “Aspirem al fet que les vendes s’equiparin al PIB de cada país, però hem de trobar els socis distribuïdors adequats”, indica Martín.

La cartera de clients supera les 30.000 empreses, ja sigui que han adquirit un producte o són subscriptors. “Ens trobem còmodes amb empreses d’entre 50 i 5.000 comptes de correu electrònic”, explica.

Recentment, Interbel ha arribat a un acord amb la firma britànica Usecure per incorporar les seves solucions de gestió del risc humà en ciberseguretat: “La ciberdelinqüència sap que les persones són la baula més feble de la seguretat i aquí ataquen”, afirma Martín. El programa de Usecure cerca a les llistes de correu que hi ha al web fosc, compte per compte, per si hi ha contrasenyes compromeses; a més, efectua un simulacre de fishing a l’empresa per saber si hi ha treballadors que “piquen” (en un 30-40% de les empreses hi ha fuga de dades). Amb els resultats es dissenya un programa de formació en línia en funció de les necessitats detectades: “L’objectiu és que el factor humà sigui un aliat i no un problema en la seguretat de l’empresa”, afirma.

Una altra novetat és la incorporació del programari per la gestió del treball desenvolupat per Asana, una empresa del cofundador de Facebook Dustin Moskovitz i de l’enginyer Justin Rosenstein, que també havia treballat a Facebook i a Google.

Estrateg i justicier

Román Martín ha cedit la gerència d’Interbel però no les funcions de detectar oportunitats en el mercat: “Tinc facilitat per a la visió i crear projectes, la gestió diària no m’apassiona tant”, reconeix Martín, que distingeix entre perfils estrategs i integradors. Els primers obren el camí però necessiten els segons perquè allò que han creat tiri endavant.

I no li falten projectes a aquest emprenedor barceloní que va muntar la seva primera empresa amb 20 anys als Estats Units, on s’havia traslladat per estudiar. Quan va tornar va muntar Interbel i altres projectes tecnològics que ja s’ha venut. També ha participat com a àngel inversor en start-ups d’èxit com ara Captio i Polymita i és mentor de l’acceleradora SeedRocket.

Arran de la pandèmia i del boom del teletreball, ha muntat 3outof5, que proporciona eines a les empreses per valorar el clima laboral, tant dels empleats en remot com dels que són a l’oficina: “Fem enquestes perquè el director general prengui el pols a la gent”, explica. El que han descobert és que també es pot llegir com un indicador avançat del mercat.

Ara bé, el germen de l’empresa no era fer negoci sinó convèncer empreses i treballadors que la feina en remot és bona per al planeta. L’ecologia és l’altre dels interessos de Martín, que fa quatre anys va muntar l’ONG Stop Contaminació BCN, que ha demandat l’Ajuntament de Barcelona per no complir amb els límits legals de pol·lució. Ja s’havia querellat uns anys abans contra la Seguretat Social perquè considerava que ser autònom i muntar una empresa estava penalitzat. Va perdre la demanda però va aconseguir canviar lleis.

També ultima un llibre sobre les relacions humanes vistes des de les neurociències.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.