Empreses

Texpol vol créixer a còpia d’exportacions i més diversificació

El fabricant d’apòsits quirúrgics del Bages ja ha rebut inversió de la nova propietària xinesa, Allmed

La fabricació a la planta de Manresa ha augmentat un 25% durant la pandèmia

Texpol (Tèxtil Planas Oliveras), que fabrica i comercialitza apòsits quirúrgics d’un sol ús, com ara gases i benes, per al sector hospitalari, clínic, assistencial i també com a consumidor final a través de les oficines de farmàcia, ha aprovat un pla a tres anys que preveu augmentar la facturació, la fabricació de noves famílies de productes i també potenciar nous mercats internacionals. Aquest pla s’ha iniciat mig any després que la firma xinesa Allmed Industrial adquirís el cent per cent de la companyia de Manresa, nascuda ara fa setanta anys.

“Ja hem rebut 1,4 milions d’euros d’inversió de la que ara és la nostra casa mare”, explica Guillem Arias, director general i membre del consell d’administració de la companyia del Bages. Aquesta inversió inicial –“que serà molt més elevada després del pla sòlid dibuixat si se superen els objectius”, afegeix el màxim responsable de la firma– permet fer un canvi d’estratègia amb la voluntat d’expandir la companyia. “Es vol créixer en facturació i en diversitat de productes per potenciar la nostra companyia més enllà de l’Estat espanyol”, afirma Edgar Geatrell, director de negoci de Texpol.

En el darrer exercici, la indústria manresana va facturar 26,5 milions d’euros, i la previsió és superar els 30 milions en uns dos any. Tot i la previsió de creixement, tampoc es poden passar per alt alguns entrebancs conjunturals, com ara el cas la crisi de les matèries primeres, les dificultats d’aprovisionament, l’increment del preu del transport internacional i fins i tot l’elevat preu de les energies. Tot plegat dificulta l’expansió d’aquesta i d’altres indústries catalanes.

En l’actualitat, les vendes més enllà de la Península tot just arriben als 2 milions d’euros. Per això, el pla preveu potenciar l’enviament de mercaderies a l’exterior. La principal focalització es durà a terme a l’Amèria Llatina, a l’Amèrica Central i al continent africà. Europa no serà l’objectiu, perquè és un mercat que ja té controlat l’empresa xinesa Allmed. La idea de la companyia és que a aquests mercats s’hi destinaran només les gases i les benes, de les quals a hores d’ara existeixen 4.000 referències. Quant a la fórmula per créixer a l’Estat espanyol, consistirà a fer arribar noves famílies de productes als clients, com ara desinfectants i agulles.

Texpol ha incrementat molt la producció durant la pandèmia en estar considerada una empresa essencial. “La fabricació va augmentar un 25% els dos anys de pandèmia, i enguany la previsió és que augmentarà un 30%”, explica Arias, que afegeix: “L’empresa ha sabut reaccionar davant la falta d’estocs, perquè tenim una tradició industrial molt arrelada.”

De les vuit famílies de productes que comercialitzava la firma fins no fa gaire, el 90% corresponien a gases i benes, però en els darrers anys ja ha baixat al 80% i en els tres propers, gràcies a la diversificació, aquesta quota es podria situar a l’entorn del 70%. Una altra cosa que està augmentant és que sovint s’importen productes semielaborats amb l’objectiu de dur a terme els acabats a les instal·lacions manresanes.

Bona part de productes, al marge de les gases i les benes, procedeixen de la importació. “El 55% es produeix aquí i el 45% prové de fora”, expliquen fonts de l’empresa, tot i que els darrers dos any han augmentat les referències fabricades al Bages.

Allmed, que ara és la propietària de Texpol, “ha estat proveïdor de fa dècades”: “Ja hi teníem una relació professional molt gran”, recorda el director general, que matisa: “Li compràvem prop del 80% dels productes.”

El grup Texpol té la fàbrica principal i seu de la companyia a Manresa, on dona feina a un centenar de treballadors distribuïts en diversos torns. També disposa de Tegosa, una fàbrica a Toledo que ocupa trenta persones i, finalment, dos professionals ubicats a Portugal.

Amb l’arribada de la firma xinesa, la més gran d’aquell país com a fabricant i exportador de productes per a la cura de ferides, tot l’equip directiu de Texpol ha estat ratificat. “Ara tot l’equip directiu som catalans”, assegura Arias. Els darrers mesos s’ha reforçat l’estructura, sobretot per potenciar les exportacions, i també s’estan incrementant les dotacions per al departament d’R+D, el comercial i l’àrea tècnica.

TEXPOL

Facturació
26,5 M€
Treballadors
130
Any de fundació
1952
La firma Texpol està ubicada en unes instal·lacions de 17.000 m² a Manresa. Disposa també de 8.000 m² a la província de Toledo. En l’actualitat, l’espai construït és suficient per assegurar la producció, però si calgués la podria ampliar a les mateixes instal·lacions.
L’evolució

Controlar el cicle productiu

Texpol va ser fundada per la família Planas Oliveras ara fa setanta anys. Va iniciar la seva activitat teixint gasa, fins que amb el temps va evolucionar fent tot el procés vertical. “A poc a poc, va anar convertint els teixits bàsics en productes finals”, explica Guillem Arias. L’any 2012 hi van entrar uns altres socis, que van modernitzar el grup creant plataformes logístiques per estar prop dels clients i també redissenyant la xarxa comercial. El juliol de l’any passat la va adquirir el propietari xinès, Allmed Industrial.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.