Gran angular

L’autonconsum energètic i els agregadors de demanda no tenen la regulació adequada

Un estudi publicat per Naturgy afirma que cal desenvolupar més marc normatiu i simplificar la tramitació per donar més desenvolupar les comunitats energètiques

Per tal que l’autoconsum compartit d’energia solar fotovoltaica i els agregadors de demanda contribueixin a donar poder de decisió al consumidor cal seguir treballant en el desenvolupament de la regulació i, sobretot, en la simplificació dels tràmits, segons conclou l’estudi El paper del consumidor i la gestió de la demanda a la transició energètica, elaborat per la consultora PWC i publicat per la fundació Naturgy.

L’informe destaca que l’autoconsum solar s’ha multiplicat per 2,5 del 2018 ençà, gràcies justament als nous desenvolupaments normatius, i “cal destacar el paper important que estan jugant els ajuts recollits al Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, que recull incentius específics per al desenvolupament del sector de l’autoconsum”, com es llegeix a l’informe.

Segons Óscar Barrero, soci de PWC, la implantació de l’autoconsum, els sistemes d’emmagatzematge i la figura dels agregadors de demanda “haurà d’anar compassada amb el desenvolupament de la normativa i fins i tot és bo que sigui ordenada, per tal de veure quin impacte té a la gestió de la xarxa.” Val a dir que a Catalunya i Espanya, les comunitats energètiques estan menys desplegades que altres països europeus justament per la necessitat d’un model de regulació que les contempli, així com, segons afirma Barrero, “un model de negoci que les faci viables.” A diferència de la resta d’estats de l’entorn, Espanya no té una regulació pròpia que defineixi els mecanismes que permetin els agregadors de la demanda participar al mercat majorista d’electricitat, per la qual cosa hom espera llarg recorregut per posicionar aquesta figura com una nova eina. A l’Estat espanyol hi ha 33 comunitats energètiques, mentre que a Alemanya, líder a Europa, 1.750, seguida de Dinamarca amb 700 i Països Baixos, 500.

Segons les previsions per a l’Estat espanyol, el 2030 la capacitat instal·lada d’autoconsum solar representarà el 5,5% de la capacitat total instal·lada i cobrirà el 5,6% del total de la demanda elèctrica estimada per a aquell any. Així doncs, com expliquen els autors de l’estudi, amb aquestes eines no n’hi haurà prou, així que caldrà seguir amb la generació convencional o l’emmagatzematge a gran escala.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.