Empreses

Assistència Sanitària obre el seu primer consultori mèdic

L’asseguradora preveu créixer en la prestació directa de serveis sanitaris La companyia vol plantar cara al procés de consolidació de l’oferta que estan fent grans grups inversors

Assistència Sanitària obrirà el seu primer consultori mèdic a Barcelona, una decisió que expressa la voluntat de la companyia asseguradora de créixer en la prestació directa de serveis sanitaris. “Ens volem avançar als canvis que transformaran la manera com fins ara s’ha organitzat l’oferta assistencial”, diu Ignacio Orce, president i conseller delegat des de fa trenta-cinc anys.

En l’actualitat, Assistència Sanitària disposa d’un quadre facultatiu format per 5.397 metges i manté acords amb 6.836 consultoris i 31 clíniques privades. El que està succeint és que les consultes privades que es tanquen per jubilació del metge no estan sent substituïdes per altres de noves, perquè les noves generacions opten per altres sortides professionals, un fenomen que Orce preveu que s’anirà accentuant.

Paral·lelament, des de fa anys s’ha anat produint una concentració dels serveis d’assistència sanitària privada, que ha tingut l’expressió més visible en la consolidació de grups hospitalaris, però que ara s’està desplegant per tot el territori amb la compra de laboratoris de proves mèdiques, clíniques i consultoris. “Si aquests grans grups inversors aconsegueixen una part substancial de l’oferta a comarques canviaran les regles del joc, i no volem que això passi”, diu Orce, que expressa la voluntat de la companyia de plantar cara. I és que està tenint lloc una batalla encoberta entre asseguradores i prestadores de serveis pel control de la sanitat privada. Fins ara, les primeres són les que determinen els preus dels serveis, però això pot estar començant a canviar i la truita podria girar.

Orce recorda que Assistència Sanitària va néixer el 1957 sota un esquema de cooperativisme sanitari, d’una banda dels metges, a través d’Autogestió Sanitària i, d’una altra, dels usuaris, amb SCIAS. La companyia asseguradora és propietat de la cooperativa dels metges i no reparteix beneficis: “El nostre objectiu és dedicar el màxim de diners a retribuir millor els metges.” El conseller delegat d’Assitència Sanitària pensa que l’objectiu dels grups inversors no seria aquest.

Aquesta lluita de models de sanitat privada, que ja va començar a canviar quan les entitats financeres van entrar en el negoci assegurador, té lloc en un moment de creixement del mercat. A les llistes d’espera de la sanitat pública, que ha incentivat moltes persones a pagar per un servei privat complementari, s’ha afegit la pandèmia. Assistència Sanitània ha tingut un creixement net de 1.900 pòlisses en els darrers tres anys, el que significa un increment anual del 10%, però entre el segon semestre del 2020 i el mateix període del 2021, l’augment ha estat del 34%. El ritme dels últims mesos encara és intens: del 20%. “La gran majoria de les altes es quedarà”, preveu Orce. Assistència Sanitària presumeix d’una de les ràtios de fidelitat més elevades: vint anys de mitjana.

El nou consultori estrena la marca Assismedic i serà un servei de medicina general amb un enfocament similar al dels CAP. Entrarà en funcionament a finals de febrer en un local del carrer Provença de Barcelona de 1.400 m² i tres plantes (antic cinema Montecarlo). Aquesta instal·lació es va inaugurar el juliol del 2021 per acollir el centre d’atenció continuada de traumatologia i, posteriorment, Assisport, el servei dedicat a la medicina de l’esport. Més enllà d’obrir serveis propis, Assistència Sanitària estudia participar o col·laborar amb clíniques i consultoris del territori, on resideixen el 80% dels nous usuaris de la companyia: “No podem deixar que aquesta oferta acabi en mans d’uns pocs”, afirma Orce.

ASSISTÈNCIA SANITÀRIA

Volum de primes
203,6 M€
Treballadors
270
Any de fundació
1957
Té 19 delegacions comarcals i 2 oficines, convenis amb 6.836 consultoris i 31 clíniques. L’Hospital de Barcelona, el de referència, penja de SCIAS.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.