Editorial

editorial

La imperativa vinculació entre dos mons

El metavers s’ha d’estructurar des de l’inici amb unes bases fermes pel que fa a respecte a la privacitat, la legalitat vigent i el límits en la interacció social

D’uns quants mesos ençà, els metaversos proliferen. Són encara petites criatures virtuals, embrions d’allò que diuen que seran quan es faran grans, però ja comencen a remoure els ciments del món físic, el real. Encara no els fan trontollar, però sí que sembla que pretenen dibuixar dues línies paral·leles entre ells. Tanmateix s’hauria d’imposar la interacció entre els dos mons, regulada des del físic. El metavers –tant si se n’imposa un de sol com més– està en construcció i s’han de definir les regles de joc: la governança, els models de negoci acceptats, les relacions econòmiques i financeres omniglobals i les interaccions socials permeses. En definitiva, els límits i les conseqüències si es traspassen, com en el món real. Les corporacions que els tenen entre mans volen fer-los a mida, utilitzant totes les tecnologies que tenen a l’abast i les que vindran perquè –diuen– els usuaris puguin gaudir d’experiències immersives úniques i multisensorials, a través de les quals l’avatar de cadascú –fruit de la pròpia creativitat, perquè no ha de ser forçosament la imatge real digitalitzada– podrà desenvolupar una segona vida ben plena. Sense cap mena de dubte, el metavers aportarà molts aspectes positius a les vides professionals i personals, però en cap cas s’hauria de desvincular del món real i campar amb regles pròpies.

Mentre les corporacions segueixen desenvolupant aquest nou món virtual, les administracions públiques, els governs i els estats s’han d’afanyar més encara a no deixar que navegui pel seu compte. Des d’un bon inici, s’ha d’estructurar amb unes bases fermes pel que fa a respecte a la privacitat, la legalitat vigent i el límits en la interacció social. I això només es podrà aconseguir si des de les estructures públiques del món real es trepitja els talons a aquestes empreses privades en el seu avenç. Ens diuen que el metavers arribarà per millorar les vides de les persones en la seva globalitat, familiar i professional, i que la tecnologia futura ens deixarà bocabadats. Cal, però, que es construeixi com un món obert, accessible a tothom, amb regles d’ús ben definides i una legalitat enllaçada amb el món real. Només així, el metavers aportarà prosperitat al món.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.