opinió
Gemma Geis
El màster de secundària, un màster de país
El màster universitari en formació del professorat d’educació secundària obligatòria i batxillerat, formació professional i ensenyaments d’idiomes (MUFPS), el que coneixem com a màster de secundària, és la formació que obre les portes per tal de poder exercir de professor al nostre sistema educatiu. És l’únic màster que les dotze universitats catalanes ofereixen de manera coordinada des de fa catorze anys i ho fan atenent a una necessitat de la nostra societat: la de tenir un professorat de secundària d’alt nivell i, en conseqüència, contribuir a la millora del sistema educatiu de Catalunya.
Des de la conselleria de Recerca i Universitats, considerem que hi ha aspectes que es poden millorar i per això fa uns mesos vam començar a treballar-hi.
En aquests moments, la demanda de professorat en el sistema educatiu és molt elevada. Ens calen més professors. I aquesta realitat anirà a més amb les jubilacions que es preveuen als instituts en els pròxims anys. En contrapartida, les places de màster que el sistema ofereix no són suficients per atendre tota la demanda i, malauradament, cada curs hi ha persones que queden sense plaça. De fet, només s’ha pogut atendre el 41,18% de la demanda rebuda.
A més, es requereixen sobretot places en la modalitat virtual, ja que encaixa molt més amb la tipologia de l’alumnat d‘aquest màster, molts dels quals treballen mentre el cursen i el format presencial els resulta difícil de combinar.
Fruit d’aquesta situació, cada curs més de 1.600 persones acaben fent el màster en una universitat virtual de fora de Catalunya pagant entre 8.000 i 10.000 euros.
La migració d’estudiantat català a altres universitats no presencials de l’Estat és una anomalia i, per tant, resoldre-ho és una prioritat per al departament.
Per això, després de mesos de feina amb totes les universitats, finalment podem anunciar que aquest màster augmentarà la seva oferta de places de cara al curs 2023/24. Sumarem un miler de places a les 2.000 aproximadament que tenim actualment.
Seran, sobretot, places de modalitat virtual (excepte les pràctiques, que en tots els casos es fan de manera presencial) a través de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), una universitat de prestigi, reconeguda, que forma part del nostre sistema i amb uns preus regulats.
Teníem clar que el sistema educatiu de Catalunya no es pot permetre tenir més de 1.600 professors amb un màster cursat a fora de Catalunya per impartir classe als instituts del nostre país. Entre altres motius, perquè no hauran rebut cap formació sobre la immersió lingüística, per exemple, ni sobre la cultura i les particularitats d’aquest país.
Si volem millorar el sistema educatiu del país, hem de formar els nostres professors. Com a govern, hem de vetllar perquè es formin aquí, en català, i amb un màster que té el segell de qualitat de l’Agència per la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya, que té un procés de millora constant, d’avaluació contínua, a partir d’una estratègia compartida de totes les universitats.
L’educació és una estructura d’estat, és la base sobre la qual podem construir una societat més pròspera, justa i inclusiva. El professorat és qui té l’enorme responsabilitat d’acompanyar i formar els joves d’aquest país i, per tant, invertir en la seva formació té una incidència directa en el sistema.
Creiem que això és defensar la llengua i anar al moll de l’os. És una de les nostres prioritats i hi estem compromesos. És la resposta que podem aportar des d’aquest departament, la contribució des de la perspectiva universitària al model d’escola catalana. El treball fet en el marc del pla d’enfortiment de la llengua catalana que estem preparant ens ha permès detectar aquesta necessitat.
Aquest és el repte que se’ns obre al davant: millorar el sistema i poder fer un nou salt endavant que ens acosti al nostre ideal de país.