Opinió

La innovació que necessitem

La imatge de modernitat i innovació que les plataformes volen transmetre entra en contradicció amb les seves abusives condicions laborals

Riders, taskers, cleaners, poppins... L’economia de plataforma recorre a anglicismes i neologismes per denominar els seus treballadors quan aquests fan treballs d’escassa valoració social. Hom pot voler accedir als serveis d’un arquitecte o un psicòleg, però, per què hauria de voler contractar una treballadora de la neteja, quan pot sol·licitar que al seu domicili acudeixi una poppins? Encara que després aquesta poppins no arribi volant amb el seu paraigua, sinó carregant draps i lleixiu.

La imatge de modernitat i innovació que les plataformes volen transmetre en el mercat, mitjançant l’ús d’aquest tipus de vocabulari i amb l’aposta decidida per la gestió íntegrament en línia dels serveis, no obstant, entra en contradicció amb les abusives condicions laborals de les treballadores de plataformes de neteja com ara Clintu i MyPoppins. Si bé, d’acord amb les troballes de l’estudi que hem desenvolupat des del Centre d’Estudis i Recerca Sindicals de CCOO de Catalunya, hi ha contundents indicis de l’existència d’una relació laboral entre les citades plataformes i les seves treballadores, aquestes no tenen cap vinculació formal amb la plataforma ni tampoc amb el client. En aquest sentit, la innovació d’aquestes plataformes en l’àmbit laboral consisteix a perpetuar el treball informal, un mal endèmic del sector de la neteja en domicilis i que afecta centenars de milers de treballadores a Espanya, però vehiculant-lo a través d’una plataforma digital.

L’estudi realitzat també mostra com les plataformes afegeixen precarietat a un col·lectiu de treballadores, fortament feminitzat i amb una elevada presència de dones migrants, que ja presentava de base una gran vulnerabilitat. En aquest sentit, reclamem, d’una banda, la ratificació del conveni 189 de la OIT sobre el treball de la llar -en tràmit parlamentari- i l’equiparació dels drets de les treballadores de la llar amb els de la resta de treballadors. D’altra banda, considerem que hi ha indicis de laboralitat més que suficients per establir la presumpció de laboralitat en la relació entre treballadores i plataformes de neteja a domicili, de la mateixa manera que es va fer en el cas de les plataformes digitals de repartiment amb la llei rider.

Perquè la innovació que necessitem és la innovació dels drets socials i d’un treball i una vida dignes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.