Gran angular

El 88% de les empreses volen fer ús d’incentius a R+D+i

Un estudi de ManpowerGroup i Fi Group revela que un 50% de les empreses ho vol fer a través de mecanismes fiscals, i un 38% per la via de la subvenció

El 88% de les empreses tenen previst fer ús dels incentius fiscals a l’R+D+I durant l’any vinent, segons apunta l’Informe sobre els incentius a l’R+D+I i la generació d’ocupació qualificada a Espanya 2022, publicat per FI Group i ManpowerGroup.

Segons aquesta enquesta, el 50% de les empreses preveu fer-ho a través de mecanismes fiscals, mentre que un 38% assenyala que ho farà a través d’ajuts públics.

El mateix informe apunta que el 68% de les empreses reconeix haver rebut ajuts públics o subvencions directes per a la innovació d’entre 250.000 euros i un milió d’euros durant els darrers dotze mesos. Una quantitat econòmica molt més elevada en comparació als ajuts rebuts durant l’any anterior, segons un 42% dels enquestats. Per això, el 61% de les empreses assegura que l’import d’aquests ajuts públics o subvencions directes no van ser suficients per a cobrir les necessitats d’R+D+I de la companyia, tot i que sí que han significat un impuls per a l’execució d’aquesta mena de projectes.

Victor Cruz, director d’Estratègia de Serveis de FI Group, considera que “quan Espanya se situa a la cua de la inversió en R+D+I respecte dels nostres veïns europeus, cal incentivar aquesta inversió per augmentar les ràtios de despesa en R+D versus PIB.”

Segons les darreres dades de l’INE per al 2020, la despesa en R+D interna va augmentar un 1,3% el 2020 i va assolir els 15.768 milions d’euros, el que representa l’1,41% del PIB, mentre que la mitjana europea està en un 2,10%.

Així mateix, l’enquesta revela que la percepció sobre la facilitat de l’accés a ajuts o subvencions és relativament baixa: un 47% assegura que els incentius no són de fàcil accés per a les empreses espanyoles. Entre els diverses solucions que remarquen els enquestats, la reducció de la burocràcia (44%), seguit de facilitar l’accés a aquests ajuts (22%) i l’increment dels imports per part de l’administració (11%).

Com diu Javier Caparrós, Head of Professional Recruitement a ManpowerGroup, “el paper de l’R+D+I és, després de la pandèmia, encara més crític: la transformació digital multiplica les oportunitats dels professionals a àmbits on domina la innovació.” Afegeix que “les empreses han d’implantar una cultura corporativa innovadora que es mesuri per molt més que simplement les seves inversions en tecnologia, sinó pel propòsit, valors o el procés en la presa de decisions.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.