Gran angular

El sector eòlic demana a la Generalitat mesures per accelerar els expedients de projectes

Eoliccat apel·la a les recomanacions de la UE perquè la declaració d’urgència de la tramitació de projectes s’estengui als de fins a 50 MW

El sector eòlic català, representat en l’associació Eoliccat, demana a la Generalitat que, tot seguint les recomanacions de la UE en el seu pla REPowerEU, s’apliquin mesures urgents per simplificar tràmits i accelerar expedients de projectes d’energia eòlica, com ara que la declaració d’urgència de la tramitació de projectes de menys de 5 MW s’estengui als de fins a 50 MW.

Segons estima Eoliccat, la recent reforma del Decret 24/2021, a partir del DL 5/2022, ha estat una oportunitat perduda per incorporar normativament bona part de les propostes del Pla REPowerEU a Catalunya i agilitzar els projectes de renovables, ampliant l’abast de les mesures preses als parcs de fins a 50 MW. Aquesta modificació del DL 5/2022, que limita el seu efecte als projectes de menys de 5 MW, topa amb dos fets que dificulten la seva efectivitat: primerament, la capacitat i l’estat de la xarxa de distribució de mitja tensió per aquests projectes a Catalunya. En segon terme, la baixa rellevància, en termes de potència, que aquests projectes tenen en el conjunt dels objectius de la PROENCAT 2050: si prenem com a referent els presentats a l’empara del DL 16/2019, només un 3% de les propostes presentades eren projectes de menys de 5 MW, que sumaven 450 MW; mentre que gairebé 14.000 MW corresponien als de fins a 50 MW; una dada que posa de manifest que cal simplificar la tramitació en tots els projectes perquè la mesura sigui efectiva.

Des de l’aprovació del DL 24/2021, la Generalitat no tramita més que el 14% dels MW projectats que tenen com a finalitat subministrar electricitat renovable a Catalunya, davant al 86% que es tramiten via Ministeri. Per a Víctor Cusí, president d’Eolccat, “la urgent adopció del conjunt de mesures que proposa la Comissió Europea per accelerar la transició energètica és el termòmetre que permet valorar la voluntat i el compromís del Govern amb la transició energètica. De moment, tret de l’autoconsum, que en el conjunt de la demanda elèctrica té un molt baix impacte, el balanç és negatiu i l’evolució dels projectes no apunta a que Catalunya pugui abandonar els llocs de cua d’Europa en generació renovable”. Per a Cusí “amb les dades a la mà es pot afirmar que la transició energètica a Catalunya ens l’estan fent a Madrid.”

Eoliccat proposa que es generalitzi e la finestreta única per a la gestió de qualsevol tràmit davant qualsevol administració vinculada. Eoliccat exigeix terminis de resolució breus i clars, als que espugui aplicar el silenci positiu en cas de no resposta per part de l’administració. Per fer-ho factible es proposa que es reforci l’administració amb professionals qualificats interns o externs (certificadores, consultores o col·legis professionals) que resolguin els expedients. Eoliccat insisteix en la necessitat de la figura d’un comissionat per la Transició Energètica amb poder i capacitat per resoldre conflictes entre administracions i departaments.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.