Gran angular

Mentre que el sou creix un 6,9% en cinc anys, el preu de l’habitatge s’encareix un 21,6%

Un estudi conjunt de Fotocasa i InfoJobs reflecteix que cada vegada cal fer un esforç més gran per a l’adquisició d’un habitatge

En cinc anys, els sous han crescut un 6,9%, mentre que el preu de l’habitatge s’ha incrementat un 21,6% a Catalunya, segons apunta l’estudi Relació de salaris i la compra d’habitatge al 2021, elaborat per InfoJobs i Fotocasa.

Així mateix, el 2021, mentre que els salaris van caure de mitjana un 1,5%, després de quatre anys de pujades anuals, el preu de l’habitatge va experimentar la seva cinquena pujada (2,6%) en sis anys.

A tot l’Estat, en cinc anys les pujada de salari ha arribat de mitjana al 5,9%, mentre que que el preu de l’habitatge s’ha incrementat en un 15,6%.

“Aquest informe ens presenta clarament quina és la gran problemàtica de l’accés a l’habitatge: els salaris i el preu dels immobles no s’han incrementat al mateix ritme, i aquest desequilibri ha ocasionat que els ciutadans hagin de fer un esforç més gran per poder fer front a la compra d’un habitatge”, assenyala María Matos, directora d’Estudis de Fotocasa, la qual afegeix que “en un context d’inflació desbocada, la bretxa es pot incrementar encara més, en encarir-se el preu dels immobles i rebaixar-se la renda disponible de les llars.” A Catalunya, si el 2016 el preu mitjà del metre quadrat d’habitatge estava establert en 2.091 euros, i en 2.480 euros el 2020, el 2021 ja s’enfilava un 2,6%, fins els 2.544 euros, dins d’una seqüència d’encariment del 21,7% en cinc anys.

Per la seva banda, Mónica Pérez, directora de Comunicació i Estudis d’InfoJobs, assenyala que “la progressiva evolució de la mitjana salarial entre el 2017 i el 2020 s’ha visat frenada pels efectes de la pandèmia a l’economia i l’activitat de les empreses. La COVID va destruir molts llocs de treball, sobretot als sectors amb nivells retributius més baixos, i ha agreujat les desigualtats.” Afegeix que “actualment travessem un període de moderació salarial que, si bé és necessari perquè les empreses puguin fer front a la difícil situació econòmica provocada per la crisi energètica i la manca de subministraments, també té un greu impacte en el poder adquisitiu dels treballadors i treballadores davant l’escalada inflacionista.”

Efectivament, a Catalunya, si el salari mitjà era el 2016 de 23.273 euros, i de 25.252 euros el 2020, al 2021 ja queia un 1,5%, fins els 24.871 euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.