Empreses

Avinent crea un ‘hub’ per fer créixer la seva divisió mèdica

El grup, present a tots els continents, posa el focus a intensificar la internacionalització i la recerca en els pròxims tres anys. La firma col·labora amb 25 universitats i centres tecnològics

Avinent ha estat notícia aquestes darreres setmanes perquè va inaugurar a principis de maig l’Avinent Hub, el nou centre de producció del grup, que va néixer a Santpedor el 1958 com a Vilardell Portí, empresa dedicada a la mecànica de precisió. “Tenim dues divisions, la industrial inicial i la mèdica, nascuda el 2006”, explica Albert Giralt, director general i tercera generació de les dues famílies propietàries.

El grup, que ja disposava d’unes instal·lacions de 16.000 m², les ha ampliat ara en 8.000 m² per impulsar el creixement internacional de la seva divisió mèdica, de la qual s’ha convertit en referent en el mercat de productes mèdics amb alta exigència, precisió i tecnologia.

“La nostra intenció és aprofundir en els mercats on ja hi som més que no pas guanyar volum”, indica Giralt, que assegura que la firma vol passar dels 35 milions d’euros facturats l’any passat als 50 milions l’any 2025.

Actualment, Avinent és ja un grup global, amb exportacions a nou països europeus, el Canadà, els Estats Units, el Japó, Taiwan i Austràlia. “Enguany ja hem tancat les qüestions normatives per entrar als mercats de Colòmbia i Mèxic i, d’altra banda, ja hem tancat acords i hem fet les primeres vendes als Emirats Àrabs”, concreta.

“La divisió mèdica d’Avinent va començar quan vam veure la debilitat del negoci industrial, basat en la subcontractació –fabricació per a tercers– i sense producte propi. Vam veure que tota la part de la mecànica de precisió tenia molts punts de connexió amb el sector mèdic, que ens podia donar una estabilitat més alta i també compensar en etapes de possibles crisis. Volíem complementar i no pas substituir negocis”, explica Giralt.

Abans de crear la divisió mèdica, van col·laborar amb universitats, van incorporar experts d’aquells camps que desconeixien i es van preparar en l’àmbit científic, tecnològic i estratègic per aproximar-se al nou mercat. “Va ser un procés d’emprenedoria corporativa”, indica.

Línies de producció.

Avinent desenvolupa quatre línies de producció, segons el tipus de client: “D’una banda, servim en l’espectre quirúrgic a les clíniques dentals, on destaquen els implants. Una segona línia, la tenim als laboratoris, als quals elaborem l’anatomia de la dent que va sobre l’implant, amb eines de disseny molt innovadores. La tercera línia són els hospitals, la més recent i on estem enfocats en l’àmbit maxil·lofacial, reconstruint la matèria òssia. I la quarta és la dedicada a l’ortodòncia, dirigida a les clíniques dentals”, explica.

L’alt nivell tecnològic que fa servir Avinent és el seu punt fort i diferencial, com també la seva dedicació a la recerca, que fan en col·laboració amb 25 centres universitaris, tecnològics i d’investigació. “A hores d’ara estem immersos en diversos projectes. Per exemple, volem millorar el procés quirúrgic per fer-lo més predictible i més precís a través de la impressió 3D de models reals que ajudin els cirurgians”, diu. També aposten a mitjà termini per “la bioimpressió: d’estructures òssies”. Però no s’aturen aquí i ja exploren altres àmbit mèdics, com ara la podologia.

GRUP AVINENT

Facturació
35 M€
Treballadors
300
Any de fundació
2006
L’empresa sempre ha estat molt vinculada al territori bagenc, on té acords amb centres de referència i d’on procedeix gran part de la seva plantilla.
La continuïtat

Treballadors de confiança

Jaume Vilardell Portí, el fundador, no va tenir descendència i va optar per cedir les accions de l’empresa al llavors director general, Joan Cortina, i al responsable de l’enginyeria de la planta, Estanis Viladrich, artífexs de la continuïtat del negoci. Tot i que ells ja no hi són en el dia a dia, membres de les seves respectives famílies són els qui actualment lideren el grup.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.