Gran angular

El perfil de l’autònom: home gran i amb estudis

El col·lectiu masculí suposa una majoria del 65,4% de les persones que treballen per compte propi

Home, amb estudis i d’edat avançada. Aquest seria, si fa o no fa, el perfil estàndard de l’autònom català. Així es desprèn de l’informe El treball autònom a Catalunya, elaborat pel Consell de Treball Econòmic i Social de Catalunya (CTESC).

El col·lectiu masculí suposa una majoria del 65,4% dels autònoms catalans, mentre que el pes de les dones és a penes del 34,6%. Queden lluny el percentatge que mantenen en el treball assalariat, en què el 49,7% són dones. I això malgrat que, segons l’informe, l’any 2021, en el conjunt del col·lectiu de persones que treballen per compte propi, les dones van ser les úniques que van experimentar un augment (del 6,3%) al davant de la reducció del 5,7% de l’any 2020. Pel que fa als homes, van experimentar un decreixement del 3% l’any 2021, al davant d’un creixement del 3,4% l’any anterior.

Quant a l’edat, el 76% dels autònoms tenen més de 35 anys i un 30% d’aquests, més de 55. I a més, justament el col·lectiu més jove, de menys de 35 anys, és el que ha tingut una major disminució de tots els grups d’edat en el darrer període estudiat pel CTESC, ja que ha disminuït el 3,4%.

Pel que fa al nivell d’estudis, el pes dels autònoms que tenen educació superior és el majoritari, amb el 43,7% del total, seguits dels d’educació secundària.

En part, aquest perfil majoritari respon al fet que una de les activitats principals del treball autònom són les activitats científiques i tècniques.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.