NATÀLIA SALLERAS
PRESIDENTA AFA CARME GUASCH
Figueres porta a concurs la nova escola Carme Guasch
El govern decideix iniciar abans de final d’any el procés de redacció del projecte de la nova escola
Hi ha compromís de Generalitat per finançar-ne el cost
LES XIFRES
El nou centre educatiu Carme Guasch de Figueres no està aturat. El consistori ha decidit, fa uns dies, d’encarregar el projecte executiu de la nova escola, que estarà ubicada en un espai contigu al lloc on ara hi ha els barracons provisionals, instal·lats des de fa més de 16 anys. El nou govern quadripartit de la ciutat, amb el comandament de la ciutat des de la primavera del 2019, va donar un cop de timó ja els primers mesos en deixar enrere la idea d’instal·lar el nou Carme Guasch a l’antiga presó de la ciutat, un projecte que no els acabava de quadrar pel cost de la transformació de l’antic centre penitenciari.
El pas és ferm i, malgrat un contenciós administratiu que busca frenar la implantació del nou centre Carme Guasch als terrenys on són ara els barracons i a l’espai adjacent, el govern ha decidit no frenar la tramitació perquè el nou centre educatiu sigui una realitat tan aviat com sigui possible. L’objectiu actual del govern és que la redacció del projecte estigui en procés de licitació les pròximes setmanes i que abans de final d’any ja tingui uns terminis clars. Es tracta de l’adjudicació del redactat del projecte executiu, un tràmit que podria estar superat a principi de l’any 2023.
L’alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó, admet que el govern no frenarà la tramitació perquè considera que no hi ha res que ho faci fer. Lladó està convençuda que cal “donar resposta a aquesta mancança” i que s’ha de fer tan aviat com sigui possible. “Tirem endavant perquè estem convençuts que hem fet la feina bé. No hi ha mesures cautelars. Els interessos particulars no han de passar per sobre dels interessos de la ciutat”, va manifestar, preguntada per la decisió de fer una nova passa endavant en el procés de transformació dels barracons en escola.
El procés per adaptar l’espai als nous usos va iniciar-se l’octubre de l’any 2020, quan es va modificar el Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU) per assignar l’equipament escolar al mateix espai que ocupa actualment a més d’un terreny adjacent a la vessant sud que, fins ara, no era terreny urbanitzable sinó zona verda. Per aquest motiu, es va compensar la superfície afectada amb terrenys de zona verda dins del barri de l’Olivar Gran. El nou centre escolar Carme Guasch tindrà una superfície total de 9.142 metres quadrats. El canvi del PGOU va establir també una ordenació urbanística adequada del planejament general per possibilitar la implantació d’aquest centre educatiu i ordenar el seu entorn de manera que resulti correctament integrat al barri on s’emplaça. Es va optar, en aquell moment, per modificar el PGOU, malgrat que el nou POUM estava en redacció, per guanyar temps.
L’escola, que des de fa 16 anys està en mòduls, ha estat llargament reivindicat per la comunitat educativa. El nou edifici permetrà l’escolarització d’educació infantil i primària, amb dues línies. Aquests mòduls ja havien estat anteriorment utilitzats per l’institut Olivar Gran, i des del 2006 van ser ocupats per l’escola Carme Guasch.
El govern de la Generalitat va aprovar, el maig de l’any passat, destinar 5,2 milions d’euros a la construcció de l’escola. Es va signar llavors un conveni amb l’Ajuntament de Figueres en què es concretava que l’aportació d’Educació es durà a terme en tres anualitats: 1.566.000 euros per al 2023, 1.827.000 euros per al 2024 i 1.827.000 euros per al 2025.
Tota la comunitat educativa del CEIP Carme Guasch es va manifestar, l’estiu de l’any passat, favorable a la ubicació escollida pel nou govern. “En tot moment, vam estar i hem estat oberts a escoltar propostes d’ubicació, i sembla que, seguint un criteri estrictament tècnic, l’únic lloc amb capacitat per construir-hi una escola és el mateix on estem situats actualment”, van manifestar conjuntament tota la comunitat educativa del CEIP Carme Guasch en resposta a les veus discordants aparegudes per aquelles dates entre la resta de centres educatius de la ciutat. A més, van fer notar també que tots els grups municipals s’havien mostrat d’acord a modificar el pla general l’any anterior. Van rebutjar, a més, la proposta de reiniciar el debat per “extemporani”.
També hi ha oposició a mantenir la ubicació actual
El juny del 2021, les direccions de quinze centre públics de Figueres van signar un manifest en què qüestionaven la ubicació de la nova escola Carme Guasch. S’hi van adherir les direccions de les escoles Amistat, Anicet de Pagès, Joaquim Cusí, Josep Pallach, Pous i Pagès, Maria Àngels Anglada, Parc de les Aigües, Salvador Dalí i Sant Pau i els instituts Deulofeu, Cendrassos, Monturiol, Olivar Gran, Ramon Muntaner i CFA Maria Verdaguer.
En el manifest, s’explicava que mantenir l’escola on és ara no resolia la inadequada distribució d’alguns centres de primària i constataven que, al seu entendre, la zona sud de la ciutat concentra una oferta educativa superior a les necessitats reals atenent el nombre d’habitants que té la zona. Més tard, les associacions de famílies d’aquestes escoles es van posar al costat de les direccions dels centres.
Més recentment, entre el opositors a la construcció de l’escola en l’actual ubicació hi ha l’exalcalde Joan Armangué. Al seu parer, genera saturació d’escoles, provoca una escolarització desequilibrada a la ciutat i causarà, assegura, la pèrdua del que havia de ser el tercer gran parc de la ciutat, el parc dels Olivars, amb una superfície de 17.000 metres quadrats.
“Ara és el nostre moment”
Per què l’escola ha d’anar allà mateix?