Gran angular

La inversió festeja amb les criptomonedes

Els criptoactius es mostren com a oportunitat de negoci amb rendibilitat i diversos nivells de risc, tot i la situació actual de volatilitat i especulació que els envolta

És un món encara poc regulat que frena l’entrada de molts actors

La situació actual del mercat de les criptomonedes no convida a les inversions, ni en elles ni amb elles, però no és menys cert que han arribat per quedar-se i que ja hi ha molts inversors –grans i petits– que opten per les criptodivises a l’hora de triar on posen els estalvis. Tot i això, és un camp en què encara hi ha molt desconeixement i incertesa, i requereix d’una posada a punt abans de llançar-se de ple a l’entorn cripto.

“Si es vol entrar en aquest camp, el primer pas és invertir en criptomonedes i, en una segona fase, ja amb un coneixement una mica més avançat, anar a les inversions amb cripto. Les dues accions són possibles avui dia, però cal anar per ordre per no perdre els estalvis”, diu Andrea Redondo, experta en dret, economia i finances, i autora del llibre Inversión en criptomonedas, publicat per Conecta.

De fet, diu Redondo, entre les inversions en criptodivisa o les tradicionals en borsa no hi ha gairebé diferència: “És tan fàcil entrar en una com en l’altra, i aquí precisament és on radica el problema. Per això és imprescindible adquirir prèviament coneixements de tota la mecànica.”

Tant Redondo com Joan Torras, professor d’EADA Business School, alerten que allò que s’ha de tenir en compte a l’hora d’iniciar una compra de criptomoneda és “assegurar-se que la plataforma a través de la qual operarem és segura i coneguda, optar per les cripto més populars i transferir les compres a una cartera digital, bé connectada a la xarxa o emmagatzemada en un USB”.

Al llibre, Redondo posa ordre al món de les criptomonedes. Estructura els riscos de els inversions, els cicles dels mercats i ofereix deu estratègies d’inversió dirigides segons el nivell de coneixement que es té d’aquest mercat, afirmant que aquestes “són inversions que donen rendibilitat si saps on poses els teus actius, de la mateixa manera que les pots obtenir comprant accions d’empreses que són a borsa”, i assenyala que “ara és el moment de comprar perquè les cotitzacions de les criptomonedes estan baixes i els cicles de mercat ens indique que tornaran a pujar”.

Torras indica que una bona manera de començar és invertir en productes de finances descentralitzades. “Es pot optar per fer staking, és a dir, deixar les teves divises virtuals a una plataforma canvi d’un interès, que equivaldria a invertir en accions de borsa, i seria l’opció amb menys risc.”

Una segona via proposada pel professor d’EADA és “més arriscada i seria optar per un intercanvi entre criptomonedes sense sortir de la teva cartera digital o del teu compte allotjat en una plataforma de canvi. En aquest cas, són protocols que donen una determinada rendibilitat a partir de la liquiditat, però s’ha d’entendre que deixes la teva moneda i que és la plataforma on operes qui et donarà la rendibilitat que aconseguirà a través d’un tercer actor. En aquesta modalitat d’inversió pots obtenir interessos superiors que si optes per l’staking, però el risc també és bastant més gran”.

La fiabilitat de plataforma on s’operaran les inversions és crucial per no ser víctimes d’estafa. “Has d’informar-te de com ho faries si es tractés d’un grup d’inversió del món presencial, és a dir, s’han de buscar i estudiar totes les dades econòmiques de la plataforma en qüestió”, aconsella Torra.

Encara són pocs els fons d’inversió del món físic que s’han atrevit a entrar en les criptodivises. “Els bancs sí que ofereixen alguns productes per invertir en cripto, però el cert és que encara estem en un món molt poc regulat i això frena molts actors”, explica Redondo. Segons explica, Europa sobreprotegeix els consumidors, i això provoca que no ens deixin experimentar amb les noves oportunitats, de manera que podríem perdre també aquest tren”. El que cal, diu, “és portar l’educació financera a les escoles”. Torras i Redondo coincideixen en el fet que “cap criptomoneda està pensada per especular i menys la primera i més coneguda, el bitcoin, tot i que n’hi ha molts que ho intenten”.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.