Societat

Detingut al Prat un dels caps de la xarxa criminal que va estafar milers de persones en criptomonedes

Els Mossos i la Guàrdia Civil van arrestar el màxima responsable de l’entramat d’estafes financeres a nivell mundial en un avió provinent de Romania

S’han detectar almenys 17.000 víctimes a l’Estat

Els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Civil han detingut aquest dimecres 14 de desembre a l’Aeroport del Prat un dels màxims responsables de l’entramat criminal internacional que va estafar milers de persones sobretot a Europa, 17.000 a l’Estat, en criptomonedes falses i que va ser desmantellada al novembre. L’arrestat passarà aquest divendres a disposició judicial.

Segons informen els Mossos en un comunicat, l’arrestat, que va aterrar a Barcelona provinent de Romania, era l’encarregat de gestionar totes les víctimes espanyoles mitjançant comissionistes que les redirigien a la plataforma falsa Everfx, des d’on es feien les compres de criptomonedes falses i altres inversions fraudulentes. La policia va avisar al comandant del vol provinent de Romania que agents dels Mossos i la Guàrdia Civil accedirien a l’avió per detenir el viatger.

Arran de l’operació, coordinada per Eurojust i en què hi van participar set països (Alemanya, Suècia, Finlàndia, Letònia, Ucraïna, Geòrgia i Albània), es van emetre ordres de detenció internacionals per als màxims responsables de l’entramat criminal, ordres europees d’investigació i comissions rogatòries a tercers països. Aquestes ordres han permès la detenció del màxim responsable a l’Estat.

La plataforma Everfx va ser l’empresa patrocinadora del Sevilla FC i és una de les webs que més queixes i denúncies per estafes acumulava.

La investigació, que ha estat dirigida pel Jutjat d’Instrucció número 2 de la Seu d’Urgell i la Fiscalia de Lleida, continua oberta i es mantenen en vigor altres ordres internacionals de recerca i detenció per als màxims responsables de l’entramat criminal.

Cercador de web fraudulentes

Els Mossos van activar fa unes setmanes un cercador amb les 476 plataformes fraudulentes que van identificar en el marc d’aquesta investigació transnacional conjunta amb la Guàrdia Civil i les policies de set països més d’Europa

L’inici de la investigació, una denúncia des de Puigcerdà

L’origen del cas Forex es remunta al 2018 a Puigcerdà quan una dona gran va denunciar als Mossos una estafa que finalment va ascendir a més de 800.000 euros. La dona va explicar que l’engany s’havia produït a partir d’una trucada telefònica en què un expert en finances li va proposar inversions milionàries. Al principi, només va invertir 250 euros, però a mesura que avançava l’estafa i els estafadors simulaven guanys, va invertir molts diners pensant-se que estava obtenint importants beneficis.

L’organització criminal va instal·lar-li un programa al seu ordinador per controlar tots els moviments econòmics i la denunciant va acabar perdent tots els seus estalvis que tenia en comptes bancaris.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.