Millorar la salut és l’objectiu de VDM Health
L’emergent, allotjada a DFactory Barcelona, desenvolupa software per a dispositius mèdics de nova generació
L’entorn creat per DFactory facilita la relació entre persones i màquines
El CZFB lidera el principal node d’indústria 4.0 del sud d’Europa
DFactory Barcelona, una iniciativa liderada pel Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB), és el principal node d’indústria 4.0 del sud d’Europa que busca generar sinergies de col·laboració, en ser un espai d’innovació oberta i un ecosistema basat en el talent i la inversió en tecnologia que reuneix grans corporacions –com HP i NTT Data–, d’altres de més petites –com Nexiona i Imhoit–, empreses emergents i centres d’innovació i laboratoris sota un mateix sostre.
VDM Health és una de les emergents allotjades a DFactory Barcelona, on a hores d’ara conviuen trenta companyies de sectors tan diversos com la robòtica, la impressió 3D, la sensòrica, la IA, la IoT, el blockchain o la realitat virtual, entre d’altres. VDM Health desenvolupa programari per al sector sanitari utilitzant tecnologies d’intel·ligència i visió artificial, així com d’interacció avançada entre home i màquina, per tal de millorar i automatitzar l’atenció mèdica a través d’aplicacions innovadores que augmentin l’eficàcia dels serveis i la interacció entre els professionals del sector i els pacients.
“Ser a DFactory és una gran oportunitat gràcies a les tecnologies de les empreses presents. A través dels programes de recerca que es desenvolupen aquí, com és el cas de Leitat, es poden millorar les respostes dels algoritmes i abordar nous usos tecnològics”, explica Jordi Ferrer, CEO i fundador de VDM Health. Un altre exemple que ofereix Ferrer és el contacte que estableixen amb altres empreses de l’ecosistema, “com en el cas de NTT Systems, amb qui estem trobant línies de col·laboració conjunta per oferir solucions empresarials que incorporin mitjans d’innovació avançats per a la indústria en general”.
Per a VDM Health, DFactory “és un espai idoni per interaccionar entre les empreses i abordar desenvolupaments innovadors conjunts”, assegura Ferrer.
L’empresa va començar a desenvolupar el seu treball el 2017, oferint serveis per a la Comunitat de Madrid, el País Valencià i La Rioja, on atenen uns 12,4 milions de ciutadans. A més, recentment van participar en un programa finançat pels Fons FEDER i el Ministeri d’Indústria a les illes Canàries i el País Valencià per desenvolupar noves aplicacions d’intel·ligència artificial als sistemes de salut d’aquestes comunitats.
L’important ecosistema de DFactory s’ha convertit en la seva principal seu. VDM Health aspira que el seu programari s’implanti en una nova generació de dispositius amb intel·ligència i visió artificial per millorar les condicions de salut i benestar dels usuaris a les seves llars, i de resoldre situacions per si mateixos. També, fins i tot, poder oferir un primer diagnòstic i tractament als problemes que puguin manifestar-se, a més de seguir i monitorar el curs de cadascun dels pacients.
Transformació.
L’edifici on està situat té un total de 17.000 m², amb 80 m d’ample per 20 m d’alt, dividit en quatre plantes, amb espais oberts, diàfans i digitals. Ha significat una inversió de 30 milions d’euros i s’ha construït amb 2.000 tones d’acer reutilitzat. Les instal·lacions s’han erigit alineades amb l’Agenda 2030 i disposen de certificació Leed Gold, que s’atorga a les construccions sostenibles i eficients.
L’estudi barceloní TurullSørensen Arquitectes, juntament amb PGI-Torrella, va dissenyar l’edifici, inspirat en la tradició industrial i amb l’objectiu de facilitar la relació entre persones i màquines, com a reflex de la nova indústria. La disposició arquitectònica està pensada per afavorir els seus inquilins en tots els àmbits. Al voltant de les empreses instal·lades als diferents pisos hi ha un gran espai central de producció i relació de persones que facilita el desenvolupament del coneixement i les sinergies entre els seus habitants.
L’edifici està construït sota criteris de sostenibilitat en el sentit ampli del terme.
Una app per gestionar la malaltia
L’start-up VDM Health ha desenvolupat una aplicació mòbil que és capaç de construir plans integrals de salut personalitzats en pocs minuts, de manera completament automàtica, seguint els objectius, les preferències i els perfils de cadascun dels usuaris. Fins i tot, poden incorporar a l’aplicació les malalties que pateixin o els sobrevinguin i els medicaments que prenen, per no oblidar cap presa i saber en tot moment com avança el seu pla de salut personalitzat. L’objectiu del software que desenvolupa VDM Health és millorar i automatitzar l’atenció mèdica, tant per a professionals com per a pacients.