Gran angular

La innovació en els envasos se centra a ser més sostenible

Amb les perspectives de creixement continuat en activitats com el comerç electrònic i el menjar preparat, les previsions per als propers quatre anys són que el packaging creixi a un ritme d’1-2% anual en tots els subsectors.

Davant d’això, la indústria s’enfronta al repte de la sostenibilitat i la innovació en els envasos. Facilitar el reciclatge i la reutilització està en mans del sector, i alhora cal impulsar la reducció.

La innovació està centrada a facilitar el reciclatge i no fer-ne un sobreús. Ara com ara, per exemple, molts envasos són multicapa, és a dir, estan formats per diferents làmines de plàstic i adhesiu, de manera que en els darrers anys s’ha treballat molt per reduir gramatges, és a dir, posar menys material, i això ja està molt optimitzat però el pas següent hauria de ser és el del monomaterial, és a dir utilitzar menys adhesiu i menys tinta per facilitar el reciclatge i reduir l’ús de material

Europa s’ha fixat d’aquí al 2030 incidir-hi des de tres perspectives. La primera és incorporar envasos reciclables. Des del sector expliquen que la fita és que allò que es posi al mercat es pugui reciclar, i no vol dir que tècnicament sigui reciclable, sinó que hi hagi un mercat secundari que pagui els costos de transformar l’envàs utilitzat per tornar-lo a posar al mercat.

Després, que allò que arribi al consumidor contingui en la mesura del possible material reciclat són dues coses que van lligades, perquè a mesura que s’estimuli introduir material reciclat es preveu que es generi demanda i per tant es reciclaria més. I finalment, la reutilització. Els nous envasos aniran previsiblement, cap a aquells que es renten i es tornen a utilitzar. Tot i tots els esforços en innovació, a curt termini, el sector no albira trobar un material diferent al plàstic i amb les seves propietats. Han de passar dècades abans que s’introdueixi al mercat, un material nou. Mentre no arriba el sector recorda que el plàstic és, actualment, un material que té una funció fonamental, per complir els requisits sanitaris.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.