Societat

El ‘Petit Nicolás’, condemnat a 4 anys i 3 mesos pel cas de la ‘màfia policial’

L’Audiència Provincial de Madrid també sentencia contra dos policies municipals de Madrid, un guàrdia civil i un ex-alt càrrec municipal de la capital espanyola

Nicolás Gómez ja acumula 12 anys i 5 mesos de presó en cinc judicis

El popular impostor i estafador espanyol Francisco Nicolás Gómez Iglesias, més conegut com el Petit Nicolás, ja suma quatre condemnes pels seus tripijocs, que sumen gairebé dotze anys i mig de presó, segons ha informat aquest dimecres el Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM).

L’Audiència Provincial de Madrid ha acordat imposar Gómez Iglesias una pena de 4 anys i 3 mesos i 7.200 euros de multa pel cas de l’anomenada màfia policial. La sentència el considera autor dels delictes d’inducció al descobriment i revelació de secrets, de violació de secrets oficials i de suborn actiu. En canvi, l’absol del delicte de pertinença a grup criminal, ja que considera que la relació entre els diferents acusats és una “codelinqüència” que no s’estén en el temps.

La fiscalia demanava per a Gómez Nicolás 9 anys i 9 mesos de presó i 54.000 euros de multa, la pena més alta de tots els judicis que ha hagut de fer front fins ara.

Informació confidencial

En aquest procés els magistrats consideren provat que el Petit Nicolás va establir una relació d’amistat amb dos policies municipals de Madrid del grup d’Escortes, un agent de la Guàrdia Civil que treballava a la Casa Real i l’exresponsable de Seguretat municipal, Javier Sánchez, amb els quals va “planejar una forma d’obtenir ingressos paral·lels” relacionats amb els “ambients socials i polítics que freqüentaven”.

El condemnat obtenia dels amics policies informació privilegiada i dades relacionades amb matrícules que després utilitzava per arribar als titulars dels vehicles. Amb aquesta informació Gómez Nicolás obtenia diners que tots tres es repartien.

El grup es comunicava a través de diferents aplicacions de missatgeria amb “xats secrets amb activació de la seva funció d’autodestrucció” dels missatges. Segons els magistrats de la Secció Segona de l’Audiència, en aquestes converses els implicats utilitzaven diferents paraules clau per referir-se als diners, com “enciams verds”, “enciams morats” o “raves”.

Tres policies i un alt càrrec municipal, condemnats

El tribunal imposa als dos policies locals de Madrid la mateixa pena de presó que Nicolás pels delictes de descobriment i revelació de secrets comès per un funcionari públic i de suborn passiu.

Al guàrdia li imposa una pena d’un any i mig de presó per descobriment i revelació de secrets comès per un funcionari públic i a l’ex-alt càrrec municipal, una multa de 3.600 euros per violació de secrets oficials.

La sentència absol un tercer policia municipal que va quedar exonerat durant el judici, ja que la fiscalia no l’acusava i l’Ajuntament de Madrid i l’Associació de Policia Municipal Unificada (APMU) van retirar l’acusació contra ell.

Causa principal

Aquest és el cinquè judici al que fa front el Petit Nicolás després de ser detingut el 2014 per fer-se passar per membre del govern i del Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI). De fet, aquest procés va ser la principal causa que se li va obrir després de ser detingut i de la qual van emanar els altres casos que ja han estat jutjats o arxivats.

La sentència remarca que el trastorn mixt de personalitat amb trets narcisistes que pateix Gómez Nicolás no li “afecta en cap grau les seves facultats volitives i intel·lectives”.

En tres dels quatre anteriors ha estat condemnat a un total de 8 anys i dos mesos de presó, tot i que els ha recorregut tots al Tribunal Suprem. Amb aquesta quarta condemna, Gómez Nicolás ja suma dotze anys i cinc mesos de presó.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.