Opinió

Tot preparat per a la declaració de la renda i patrimoni 2022

La novetat més gran que trobarem en la campanya de la renda d’aquest any és la creació de l’impost temporal de solidaritat de les grans fortunes. Aquest impost en principi tindrà un recorregut temporal i s’estima que estarà en vigor els anys 2022 i 2023. Afectarà aquelles persones físiques que tinguin un patrimoni net superior a 3.700.000 euros, un 0,2% dels contribuents de l’Estat espanyol

Lleal Tulsà Assessors. Arriba el mes d’abril i amb aquest s’inicia la campanya de la renda. Des de l’11 d’abril fins al 30 de juny, totes aquelles persones que hi estiguin obligades, així com aquelles a qui surt a compte presentar-la, tenen temps per fer la declaració de la renda i patrimoni corresponent als ingressos obtinguts durant l’exercici 2022.

Aquesta nova campanya és bastant continuista respecte a la de l’any passat. Malgrat tot, hi ha algunes novetats que és interessant comentar.

Per una banda, val a dir que estan obligats a presentar la renda aquells contribuents que hagin obtingut rendiments del treball iguals o superiors als 22.000 euros anuals. En cas de tenir més d’un pagador, aquest límit baixa fins als 14.000 euros. També, quan els rendiments íntegres del capital mobiliari i guanys patrimonials superin en el seu conjunt els 1.600 euros anuals. I quan s’han obtingut rendes immobiliàries, rendiments íntegres del capital mobiliari no subjectes a retenció derivats de lletres del tresor i subvencions per a l’adquisició d’habitatges de protecció oficial o de preu taxat i altres guanys patrimonials derivats d’ajudes públiques quan en el seu conjunt superen els 1.000 euros anuals.

També és important recordar que hi ha un seguit d’ajudes que s’han de declarar, ja que tenen la consideració de guanys patrimonials no exempts, com poden ser l’ajuda de 200 euros, el bo cultural jove i les ajudes públiques al lloguer destinades a joves de fins a 35 anys.

Una de les principals novetats d’aquest any és la modificació dels límits de reducció per aportacions i contribucions a sistemes de previsió social. Des de l’1 de gener del 2022 el límit passa de 2.000 euros a 1.500 euros anuals, i de 8.000 euros a 8.500 euros en el cas dels plans col·lectius o d’empresa.

Una altra de les novetats és que s’ha ampliat el col·lectiu que es considera beneficiari de la deducció per maternitat, de la qual es poden beneficiar tot un seguit de dones que fins a data d’avui no en podien gaudir. A més, té caràcter retroactiu i de manera automàtica des de l’any 2020. La mesura afecta aquelles dones que a partir de l’1 de gener del 2020 hagin passat a estar en alguna de les situacions que la llei preveu: treballadores per compte aliè que passin a situació de desocupació per ERTO amb suspensió total, víctimes de violència de gènere, trobar-se en un període d’inactivitat productiva de les treballadores fixes discontínues i les treballadores per compte propi que passin a percebre la prestació per cessament d’activitat.

La novetat més gran que trobarem en la campanya de la renda d’aquest any, però, és la creació de l’impost temporal de solidaritat de les grans fortunes. Aquest impost en principi tindrà un recorregut temporal i s’estima que estarà en vigor els anys 2022 i 2023.

S’aplicarà a les persones físiques amb patrimonis nets superiors a 3.000.000 d’euros i, en existir una reducció en la base imposable de 700.000 euros, només afectarà aquelles persones físiques que tinguin un patrimoni net superior a 3.700.000 euros. Estem parlant d’una mesura que afectarà molt poques persones, ja que només un 0,2% de contribuents espanyols disposa d’una fortuna similar.

Aquests són alguns dels canvis que afecten els contribuents en la campanya de la renda d’enguany.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.