Emprenedors

El galimaties legal passat pel traductor

Pictolex fa comprensible el recargolat llenguatge de contractes i normatives

Carlota Albanell es va haver d’enfrontar l’estiu passat a un dilema difícil: escollir entre l’estabilitat de per vida que li garantia la plaça de funcionària de tècnic superior que acabava d’aprovar i la incertesa d’engegar una empresa pròpia. Finalment, va triar la segona opció i va posar en marxa Pictolex: “Vaig pensar que encara era jove i que si no em llançava a la piscina ara, ja no ho faria. Convertir-me en emprenedora no entrava en els meus plans, però va anar així”, diu Albanell.

La jove advocada i economista, que complirà 30 anys al setembre, va decidir crear una empresa que fes comprensible per a tothom el farragós llenguatge legal que trobem en contractes, línies d’ajudes, normatives i un llarg etcètera.

“Sovint els termes que s’utilitzen en el llenguatge legal resten transparència a empreses i administracions, la qual cosa genera més costos de negociació, processos més llargs i limitacions per al consumidor. El llenguatge no està pensat per a l’usuari”, diu Albanell. Així que va començar a investigar i va descobrir que aquestes traduccions del dret cap al llenguatge més comprensible i visual es van començar a utilitzar a Sud-àfrica per a població analfabeta o amb molt poca base cultural i s’han anat estenent a Europa en els darrers anys. A casa nostra, però, és encara una pràctica molt poc utilitzada.

A principis del 2021, el primer text que va traduir del llenguatge legal a un llenguatge planer per ajudar un conegut, el va plasmar en un còmic, i el resultat va ser millor del previst. Després d’aquella experiència, el cap d’Albanell va començar a bullir-li per idear com podia convertir aquesta acció puntual en un negoci propi. Així que durant mesos va compaginar la seva feina a la funció pública amb la formació en emprenedoria.

“Vaig formar part del programa Explorer per a universitats del Banco Santander a través de la UPF, i al juliol del 2022 vaig deixar la Generalitat per dedicar-me exclusivament a Pictolex”, explica la fundadora.

De moment, s’ha focalitzat a buscar com a clients administracions públiques i empreses del sector consum -especialment aquelles en què el ciutadà té al darrere una protecció legal que les obliga a comunicar-se de la manera més transparent possible-, i els clients li van arribant.

Ara, Pictolex ofereix el seus serveis de manera més aviat artesanal, amb un dissenyador gràfic i la mateixa fundadora desenvolupant cada projecte, però els plans de la firma són que a mesura que vagin validant el mercat, començaran la cursa per buscar més finançament amb la fita de desenvolupar una tecnologia pròpia que automatitzi el procés de simplificar el llenguatge i el faci escalable. “Aleshores ens assegurarem la monetització del servei mitjançant el sistema de quotes”, diu Albanell.

Pictolex, que té la seu a Figueres, després que Carlota Albanell es presentés a un programa d’impuls a l’emprenedoria a l’Empordà, busca per a aquest 2023 un soci que l’acompanyi en el desenvolupament tecnològic que previst per al seu negoci.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.