Política

LLUC SALELLAS I VILAR

ALCALDE DE GIRONA (GUANYEM)

“La majoria de la gent reclama habitatge per viure-hi”

“L’alcaldia de Guanyem fa justícia a dues o tres generacions que han treballat per la ciutat”

“Els equips de Geis i Ayats han ajudat a remar per fer el canvi”

Temps lliure i “vida digna”
En el qüestionari surt com fer compatible el temps lliure i les obligacions professionals. El nou alcalde, veí del barri de Vista Alegre, considera: “Totes les feines han de tenir el seu temps lliure i espai de conciliació familiar. I l’alcaldia de Girona, també. Els que defensem la vida digna, i els partits d’esquerres ho fem, ho hem de demostrar.” Salellas és pare de dues nenes, la Teia i la Ginesta, amb la seva parella, que tenia una filla, la Maixe, d’una relació anterior. Salellas, que farà 39 anys el 31 de desembre, atén aquest diari abans d’un acte a la Casa de Cultura. A la foto, al balcó de l’ajuntament de la ciutat.

Lluc Salellas i Vilar (Girona, 1984) ha conduït una confluència d’esquerres, Guanyem, a ocupar l’única capital catalana amb un batlle independentista. Dirigent de la CUP i llicenciat en ciències polítiques (2006) i en periodisme (2008), Salellas afronta el repte de guiar l’equip de govern, amb Junts i ERC, els gestors de l’anterior mandat.

Com veu la vida, després de tres dies d’alcalde?
La veig més o menys igual. La visc amb un punt més d’il·lusió i de responsabilitat perquè ser l’alcalde de Girona implica aquestes dues coses.
En un article a la ‘Revista Mirall’ , l’historiador Xavier Díez diu que el fet que vostè sigui batlle fa “justícia social” i “justícia històrica”. Díez recorda el tracte que va rebre el seu pare [l’advocat Tià Salellas també va ser regidor] a la UdG, quan va deixar de ser-ne professor associat el 2001 (després d’haver-hi organitzat un acte sobre la llei antiterrorista). L’ha fet, aquesta anàlisi?
A mi m’agradaria més pensar allò que vaig intentar reflectir en el discurs de dissabte, que, en tot cas, té un punt de justícia amb dues o tres generacions d’aquesta ciutat, que fa molts anys que hi han treballat, des del voluntariat, des de l’associacionisme, des de la implicació i moviments i entitats de tot tipus i que, d’alguna manera, que l’alcaldia de Guanyem té a veure amb la feina de molta gent. Els fruits s’han vist en molts sentits i també en aquesta victòria.
I aquests col·lectius que no havien estat tan representats com ara?
No necessàriament els col·lectius sinó també la gent. Parlo de molta gent nascuda al final dels seixanta, dels setanta, dels vuitanta [del segle XX], parlo de persones que havien treballat més des de l’ombra, que havien fet molta feina i que es veu, es reflecteix en un lideratge de ciutat.
Com s’ho ha fet Guanyem per pactar amb Junts i passar de la voluntat de rellevar-los i protagonitzar el canvi a accedir que siguin ells un dels dos socis de govern?
Crec que ho hem explicat. Hi ha dos punts clau en aquest acord: el què, aquest programa conjunt. Sense aquestes 64 propostes concretes que parlen de ciutat i del futur de la nostra ciutat i del present i de la transformació que ha de viure Girona els propers mesos i anys, no hi hauria hagut govern. I aquests 64 punts són l’inici d’un canvi de rumb respecte dels governs anteriors. I l’altre element important és que la gent, els gironins i gironines i les entitats d’aquesta ciutat reclamaven que hi hagués un govern fort, un govern sòlid, un govern d’àmplia majoria, que permetés tirar endavant els projectes que resten pendents. I si hi sumem un canvi de lideratge, crec que són tres elements que expliquen bé com Guanyem ha arribat fins aquí.
Tinc la sensació que els edils que continuen de Junts [Lluís Martí i Maria Àngels Planas] hi tenen un paper menys important.
En el mandat passat, eren tinents d’alcalde i ara no ho són. Aquí també m’agradaria dir que això demostra la generositat de l’equip de Gemma Geis i també del de Quim Ayats, que han entès els resultats de les eleccions [del 28 de maig] i han ajudat a remar perquè aquest canvi i aquest nou govern fos possible.
En el programa hi ha correccions a acords presos, com la limitació dels pisos turístics fins al 4% o la reforma del carrer de la Creu [acabada el 2020].
El carrer de la Creu era un tema que tant Guanyem, Junts, ERC o el PSC en van parlar durant la campanya. Genera un consens a nivell de ciutat. Qualsevol equip de govern que volgués representar els acords de ciutat hauria hagut d’incloure el carrer de la Creu. I el tema dels pisos turístics, evidentment teníem punts de vista diferents en l’inici, però vam creure que hi havia d’haver una limitació i que es tractava de buscar una fórmula. Aquesta és una fórmula positiva [limitació a un màxim del 4%] que permet recollir el sentiment majoritari de gironins i gironines, que el que reclamen, sobretot, és que hi hagi habitatge a la ciutat. Habitatge per viure-hi.
Va dir divendres que, dels 64 punts, destacava que hi hagués 1 milió per a habitatge social, 1 milió per a accessibilitat i instal·lació de plaques fotovoltaiques en equipaments municipals.
Els tres àmbits que has comentat, garantir el dret a l’habitatge, que els gironins i les gironines puguin viure a la seva ciutat; el segon és que la ciutat sigui més amable, on passejar-hi, viure-hi, sigui més saludable, més tranquil, tingui més qualitat de vida, i el tercer és el context de canvi climàtic i l’increment del preu de l’energia i que cal generar solucions alternatives perquè al final els equipaments funcionin amb energia autoproduïda i que si en tenim més la puguem repartir en comunitats energètiques.
En la campanya i en l’entrevista de 12 hores que li van fer, va parlar que Girona tindria un centre autogestionat per joves. També en el programa es parla d’habitatge cooperatiu, que ja ho havia parlat algun cop amb la regidora Cristina Andreu. Aquestes mesures de segell Guanyem, podran ser viables d’acord amb els dos socis?
En l’acord signat, hem marcat les prioritats en inversió. No renunciem a altres coses que queden en els programes. Això també ho diem, però alhora sabem que el pressupost és limitat i, per tant, el que no volíem fer ara era anunciar més coses de les que ens podríem comprometre a fer. Hem de plantejar un govern que no creï expectatives que no es poden complir.
Tornant a les negociacions d’abans de la investidura. Què va ser el més difícil de la negociació amb Junts per arribar a un acord?
Segurament superar les reticències mútues inicials.
Ho va veure sempre encarrilat? Va veure que perillava?
En processos com aquests i tothom que hi ha estat ho sa, tot passa per alts i baixos. Sabíem que teníem tres setmanes, hi va haver moments de tot, com és lògic en la negociació, però jo diria que a la meitat del període hi va haver un compromís clar en els tres grups que s’havia de treballar de valent per aquest acord, que s’havia de fer en silenci i anant als temes que podien ser més conflictius i posant-hi solucions. A partir que vam treballar a fons, els dubtes es van anar dissipant.

“Els meus pares estarien orgullosos i serien exigents”

Els seus pares [Tià Salellas i Magret i Glòria Vilar i Farrerós] estarien orgullosos de veure’l d’alcalde?
Estarien orgullosos i serien exigents perquè fes bé la feina que tinc encarregada.
A l’entrevista de 12 hores que li van fer en campanya, va explicar a Guillem Terribas que el seu pare li deia que s’esforcés. “Qui més s’hi dedica, més se’n surt.” Se n’ha sortit?
Quan em vaig presentar per primer cop, el 2019, ho vaig fer per ser l’alcalde. I el 2023 ho he aconseguit, però m’equivocaria si entengués que això és un mèrit individual. He arribat aquí gràcies a una organització com és Guanyem.
Quina experiència en la vida l’ha marcat més?
Segurament la que m’ha marcat més és la paternitat; la segona, ja l’hem parlada, la mort dels meus pares.
Què li agrada fer en un dia lliure?
Passar el dia a prop del mar, amb la família. També estar amb els amics, evidentment, i llegir. I la curiositat, mirar ciclisme.
El practica o el mira?
No, el miro, vaig amb Girocleta. Però això no és fer esport, no?
Quin color li agrada?
El lila.
Li agrada el ‘punk’ [estil musical], no?
El punk rock. M’agraden molt els Smoking Souls, Berri Txarrak i Los Chikos del Maíz.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.