Focus

ELEM Biotech

tecnologia de supercomputació

Cossos humans virtuals per als assajos clínics

Els inicis d’Elem Biotech semblen els d’un acudit, si no fos perquè el seu software nascut de la recerca cientificotècnica no és cap broma i pot suposar una revolució en el món dels assajos clínics i la validació de dispositius mèdics. Un francès, Guillaume Houzeaux, un anglès, Chistopher Morton, i un argentí, Mariano Vázquez, dos físics i un aeronàutic, es van conèixer al centre de recerca Cimne de la UPC. Dues dècades després, amb trajectòries professionals diverses, es van retrobar per crear l’empresa Elem Biotech, una spin-off del Barcelona SuperComputing Center, un dels centres líders de supercomputació d’Europa on feien recerca Houzeaux i Vázquez.

Elem Biotech és un projecte fruit de més de quinze anys de recerca per crear simulacions virtuals de cossos humans funcionals. El primer producte complet és un cor virtual que de manera simulada reprodueix els comportaments i les reaccions d’un cor real i que pot utilitzar-se per realitzar assajos clínics in silico (per provar l’eficàcia o seguretat dels fàrmacs de manera virtual). “La nostra tecnologia permet fer experiments clínics simulats, molt més ràpids, eficients i sense risc per a la salut de persones o animals”, explica Christopher Morton amb un català perfecte.

A més, l’eina pot crear poblacions virtuals, per exemple per poder conèixer els efectes dels fàrmacs en diferents perfils de grups de persones. “Ajudarem a trencar la desviació de gènere que hi ha hagut tradicionalment en els assajos clínics”, diu Morton.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.