Focus

One Chain Immunotherapeutics

Fàrmacs per combatre la leucèmia

Pablo Menéndez és un exemple clar de científic referent mundial en el seu camp de recerca, que ha acabat convertint-se en emprenedor perquè la seva investigació arribi als pacients. “Jo era el que col·loquialment es diu una rata de laboratori, però vaig veure clar que els avenços científics que hem anat assolit des del laboratori de recerca de l’Institut Josep Carreras (IJC) no es podien quedar en un calaix” –explica–, així que juntament amb la Fundació Josep Carreras i la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA) van engegar l’any 2020 One Chain Immunotherapeutics, una spin-off de la fundació creada pel tenor que investiga el desenvolupament de futurs fàrmacs contra la leucèmia amb immunoteràpia.

Per a un dels fàrmacs que tenen en estudi, ja ha començat la primera fase d’assaig clínic per a pacients pediàtrics i adults amb un subtipus de leucèmia rar que té un mal pronòstic en persones que no responen als tractaments actuals.

One Chain fa servir una nova teràpia cel·lular avançada, CAR’T, que consisteix a modificar cèl·lules dels pacients malalts perquè elles mateixes ataquin els receptors que es troben a les cèl·lules tumorals i les eliminin.

Menéndez que és investigador ICREA, calcula que en dos anys sabran si la teràpia funciona, i aleshores decidiran si segueixen en la fase II per al desenvolupament del fàrmac o venen la llicència a una gran farmacèutica.“Per a una spin-off com nosaltres, és inassumible, financerament, desenvolupar tot el fàrmac sols; tard o d’hora, acabarem venent llicències a grans empreses”, afegeix. A penes fa tres anys que van aixecar una ronda de finançament de 3 milions d’euros, i justament fa unes setmanes acaben de tancar una nova ronda valorada en 6,7 milions d’euros.

L’operació ha estat liderada per la gestora de capital risc Invivo Capital, amb la participació dels actuals inversors, la Fundació Josep Carreras contra la leucèmia i el CDTI, a través del seu Programa Innvierte.

En aquesta segona ronda han tingut el suport de dos nous inversors, Nara Capital i Clave Capital.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.