Focus

Rob surgical

Un assistent universal per als cirurgians

Bitrack ja ha fet les seves primers cirurgies, tres nefrectomies radicals (extirpació de ronyó), realitzades amb èxit el maig passat a l’Hospital Clínic de Barcelona. Bitrack és un robot quirúrgic ideat per assistir els cirurgians en les intervencions laparoscòpiques abdominals, on estan involucrades les àrees de ginecologia, gastrointestinal i digestiu, i urologia. “Bitrack és capaç de donar assistència en intervencions que afectin qualsevol teixit tou que tenim a l’abdomen”, comenta l’emprenedor Jaume Amat, CEO de Rob Surgical, la companyia que ha desenvolupat el giny, fundada per ell i pels catedràtics de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) Josep Amat, Alícia Casals i Manel Frigola, i sorgida com a spin-off de la UPC i de l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC), el 2012.

Abans de participar en intervencions amb pacients, Bitrack ja havia fet nombroses proves en la fase preclínica amb models animals i cadàvers, amb la participació de cirurgians de la Clínica Mayo dels Estats Units i dels hospitals universitaris catalans del Clínic, Vall d’Hebron i Germans Trias i Pujol. Fa tan sols uns mesos, l’abril d’enguany, va rebre l’autorització de l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris i del comitè ètic de l’Hospital Clínic per dur a terme els assajos clínics amb pacients amb patologies urològiques, amb l’objectiu de certificar el robot i començar la seva comercialització, prevista per a l’any vinent.

“Bitrack és un assistent universal perquè és un robot de plataforma oberta, flexible i versàtil, capaç de fer cirurgies híbrides. Es compon d’una columna de quatre braços que permeten al cirurgià decidir quan utilitzar-los i que poden controlar els moviments dels instruments quirúrgics (comuns) amb una precisió submil·limètrica. Aquest sistema millora l’eficiència de la robòtica quirúrgica actual i permet universalitzar la cirurgia de precisió”, explica Amat. El sistema no requereix una sala d’operacions en exclusiva, un aspecte que ajuda a reduir el cost per cirurgia. La companyia ha aixecat fins ara més de 20 milions d’euros, entre inversions privades i finançament públic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.