Gran angular

Estiu maleït per al camp

Pagesos i ramaders segueixen angoixats pel comportament de la climatologia

La primavera ja va anunciar amb força la sequera que s’hauria de suportar a l’estiu. Després d’uns mesos àrids, van arribar les pluges, tard i arrasadores en determinats indrets, tant per aigua com per pedra. “Aquesta primavera i estiu han estat de patiment i angoixa per al sector agroalimentari. Semblava la tempesta perfecta, amb una sequera històrica que ha afectat el 90% del territori agrari del país, el canal d’Urgell tancat al reg per primera vegada en els seus 160 anys d’història, escassa aigua a les capçaleres dels rius i embassaments buits”, explica Ramon Sarroca, president de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC).

Però la situació, que ell qualifica com a “dura”, encara no ha acabat. La falta d’aigua, qüestió recorrent des de fa uns anys –a finals del juny passat es va constituir la Taula Nacional de l’Aigua, on una trentena d’entitats i associacions intenten abordar la gestió present i futura d’aquest bé cada vegada més escàs–, “ha afectat sobretot el cereal i la fruita de secà, amb la pèrdua del 100% de les collites”, diu Sarroca. També han patit considerablement els cultius i els cereals de reg, els cultius llenyosos de fruita, l’olivera de secà i l’arròs.

L’hivern fa por.

D’altra banda, la FCAC ja va alertar a principis d’estiu que la producció de vinya cauria fins a un 50%, fet que a hores d’ara ha confirmat, i que la collita de cereal d’hivern ja comptabilitza una davallada del 67% en els últims dos anys.

Pel que fa a les pedregades de finals d’agost al Baix Ebre i Montsià, “han afectat sobretot les infraestructures de les explotacions, un fet que dificultarà la recol·lecció de l’oliva i els cítrics, si no es reparen els danys el més aviat possible”, alerta el president de la FCAC, que confessa que, pel que fa a la tardor i a l’hivern, tot i que volen creure que podrà ser una mica millor, “fa por”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.