Gran angular

Contra xifrada

Francesc Muñoz Dorado

El negoci del penediment

La commutació Q (o Q-switching) és la tècnica que converteix un làser en el millor amic d’una persona amb un tatuatge indesitjat. Bàsicament, transforma un feix de llum continu en un làser que emet polsos molt potents que trenquen les partícules de pigment que hi ha a l’epidermis i que el cos acaba absorbint.

Com fer-lo servir és cosa d’establiments especialitzats com ara Tattoo Cleaners, pioners a Catalunya en l’eliminació de tatuatges des de fa onze anys. La coordinadora de centres de la cadena, Katia Elez, explica que el cost i el temps del tractament oscil·la en funció de les característiques de tatuatge (profunditat, antiguitat, color, etc.), del gruix de la pell i del metabolisme de la persona. El preu de cada sessió va dels 50 a 60 euros, segons la superfície a tractar, i si l’objectiu és l’eliminació total es poden necessitar de sis a deu sessions. És a dir, que en el millor dels casos la factura podria ser d’uns 300 euros i en el pitjor, d’uns 600. Per calcular el temps del tractament s’ha de tornar a treure la calculadora, perquè entre sessions han de transcórrer unes sis o vuit setmanes, període en què la persona s’ha d’aplicar una pomada regeneradora.

S’ha de dir, però, que sovint l’objectiu no és eliminar sinó rebaixar-ne la intensitat abans de tornar-se a fer un altre tatuatge: “Hi ha tatuadors que ens envien els seus clients si veuen que el tatuatge a tapar és massa gran o massa fosc, perquè és millor aclarir-lo abans de fer-ne un altre”, explica Elez.

Les enquestes diuen que un 15% de la població mundial tindria almenys un tatuatge, però en la franja de persones menors de 35 anys aquest percentatge es duplica, i a Espanya la xifra podria rondar el 42%. Segon el fabricant de dispositius làser Lutronic PBS, un 60% de les persones que es tatuen se’n penedeixen i opten per eliminar-lo o canviar-lo.

Les raons més freqüents tenen a veure amb el fet que mentre la persona evoluciona, el tatuatge no. Un canvi de parella i un nom gravat a la pell que no es correspon, un disseny tribal que fa anys estava de moda i ara cal actualitzar, o un tatuatge a la cara o als braços que impedeix accedir a determinades feines. Aquestes són algunes de les circumstàncies que porten més clients als centres d’estètica.

A casa nostra són especialment freqüentats, possiblement tant com els d’Itàlia –segons explica Elez– perquè a l’estiu el bon temps i la platja conviden a lluir una pell tatuada de la qual sentir-se orgullós. Per cert, ara són tendència els tatuatges realistes, els microtattoos (de dimensions reduïdes), els matching tattoos (els que comparteixen els dos membres de la parella) i els old school tattoos (de colors saturats i dissenys tradicionals); que també passaran de moda i que caldrà eliminar d’aquí a uns anys.

60%
de les persones que es fan un tatuatge, amb el pas del temps, decideixen eliminar-lo definitivament o substituir-lo per un altre


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.