Política

galícia

Comença la batalla pel vot de les eleccions més obertes dels darrers quinze anys

El PP lluita per revalidar una majoria absoluta, però hi ha la possibilitat d’un canvi liderat pel BNG

Són els primers comicis després de les generals de juliol, per la qual cosa Sánchez i Núñez Feijóo faran d’ells una espècia de revàlida

La batalla per la Presidència de la Xunta ha començat aquesta mitjanit amb el tradicional acte d’enganxada de cartells, tot i que realment la contesa electoral a Galícia va començar l’endemà mateix de les eleccions espanyoles del 23 de juliol. Probablement, aquesta sigui la campanya menys gallega dels últims anys, ja que és la primera cita a les urnes des de les generals, en les quals el PP, sent el partit més votat, no va obtenir una majoria suficient per formar govern, la qual cossa sí que va poder el PSOE a través d’un ampli i compleix teixit d’aliances. Uns sis mesos després, tots dos partits veuen en la cita a les urnes del pròxim 18 de febrer a Galícia una revàlida.

És la cita electoral gallega més oberta dels últims quinze anys, durant els quals el PP ha tingut el monopoli del govern. Una situació que, segons coincideixen en assenyalar tots els sondejos, podria canviar. El PP lluita en solitari per revalidar la majoria absoluta, seria la seva cinquena consecutiva i la primera de la mà de l’actual president de la Xunta, Alfonso Rueda, que es presenta per primer cop a les eleccions després d’haver “heretat” la presidència d’Alberto Núñez Feijóo, quan aquest va canviar la política gallega per l’espanyola. Rueda va triar la plaça de l’Obradoiro, de Compostel·la, per obrir la campanya. En la seva intervenció, va demanar el vot als gallecs oferint a canvi la seva trajectòria. Les enquestes donen al PP de Rueda una nova majoria absoluta, però per la mínima. Tots els sondejos també recullen una forta caiguda del suport al PP i obren la porta a un canvi liderat pel BNG de la mà d’Ana Pontón, que va triar la Corunya per obrir la campanya amb una crida massiva a la participació per fer possible el canvi. L’independentisme gallec, que ha deixat enrere les baralles internes i es presenta unit en aquests comicis per concentrar el vot al voltant de Pontón, es veu amb més possibilitats que mai d’arribar a la Xunta.

Tots els sondejos apunten que trencarien el seu sostre electoral i obtindrien els seus millors resultats electorals. En aquesta batalla per la Xunta, els independentistes gallecs podrien aliar-se amb el PSdG, que tots els sondejos també recullen una millora de resultats respecte de fa quatre anys. José Ramón Gómez Besteiro, candidat del PSdG a la presidència de la Xunta, va triar Lugo per iniciar la campanya, que els podria tornar a donar alguna responsabilitat de govern quinze anys després d’haver presidit la Xunta (2005-2009).

La suma dels vots del BNG i del PSdG podria acabar desbancant el PP del poder. El PP lluita en aquesta batalla pel vot gallec en solitari. Ha de revalidar la majoria absoluta, perquè no té cap partit amb el qual pactar, ja que els ultradretans de Vox són irrellevants en aquests comicis. Els sondejos no els donen cap possibilitat d’entrar al Parlament. En clau de política estatal, caldrà també mirar els resultats de Sumar i Podem, que es presenten per separat i tot apunta que els de la formació morada quedaran fora de la cambra gallega, continuant així la seva caiguda, mentre que els sondejos li donen a Sumar la possibilitat de treure fins a dos representants.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.