Empreses

Informació especial

Picvisa, la companyia que ensenya les màquines a separar i reciclar

La firma, a DFactory Barcelona, el major ecosistema d’indústria 4.0 impulsat pel Consorci de la Zona Franca de Barcelona, inclou la IA i el ‘deep learning’ en el triatge de residus

Picvisa és una empresa catalana de màquines per al triatge de residus, que inclou la intel·ligència artificial en el procés.

La companyia, ubicada a DFactory Barcelona, el principal ecosistema d’indústria 4.0 del sud d’Europa impulsat pel Consorci de la Zona Franca de Barcelona, ha dissenyat una tecnologia de visió artificial que és com l’evolució de l’ull humà, perquè a través d’intel·ligència artificial (IA) detecta i classifica els diferents tipus de materials rebutjats, perquè després un braç robotitzat separi els residus.

Joan Manel Casamitjana, CEO de Picvisa, explica que a la visió artificial li han afegit una capa de deep learning, que millora la separació de residus per característiques i materials. “A la màquina li ensenyem cada tipus de residu i a més de tal marca i tals components i llavors, quan aquest passa per la cinta, el detecta”, explica.

Així doncs, a través d’un procés d’aprenentatge similar a l’humà, aquesta tecnologia detecta tot tipus de residus, des d’un d’aparell, fins i tot la seva marca en fragments d’aquest, encara que siguin molt petits, perquè el bé d’equipament s’ha programat per poder ampliar qualsevol d’aquests trossos i reconèixer si és un aparell determinat, un tros de vidre blanc, verd o un pot de pintura de la marca que sigui.

La companyia s’ha convertit en una firma capdavantera en la detecció i separació del vidre de la resta de residus, aquell que no ha estat dipositat al contenidor verd perquè no s’ha separat des de casa.

El procés que han desenvolupat permet recuperar tot aquest vidre que si no acabava a l’abocador i que quedava de manera indefinida en el medi ambient, ja que el vidre no es desintegra mai. La tecnologia de Picvisa permet així, no només, que no acabi a un abocador sinó que es pugui reutilitzar.

L’altra de les apostes de Picvisa és desenvolupar solucions als residus tèxtils, una tipologia de productes que comporta unes dificultats afegides respecte a altres residus. Com que les peces de roba estan formades per diferents materials i confeccions, el procés és més complex, i ara com ara, la gran majoria del teixit acaba al contenidor gris per ser portat a un abocador o incinerat. Picvisa ha desenvolupat Ecosort Textil, que separa i classifica teixits por composició (polièster, cotó i altres fibres) color o forma.

La història de Picvisa es remunta a l’any 2000, a Igualada. Va començar la seva activitat oferint solucions de visió artificial al sector de la ceràmica, pocs anys després es va anar reorientant cap al sector del reciclatge amb separadors òptics per a la recuperació de materials. Ara com ara, l’empresa que forma part de Calaf Grup, ha dissenyat, desenvolupat i produït més de 400 màquines de selecció i classificació de materials a quasi una vintena de països d’arreu del món.

El desembre passat es va convertir en la primera empresa del sector de la classificació automàtica de residus que ha obtingut la certificació B Corp, que avala el compromís amb el medi ambient i la transparència.

Immersos en projectes d’innovació

Els darrers anys l’empresa ha estat un soci destacat a diferents projectes d’innovació en el procés de reciclatge de residus de materials. Un d’aquests és Separa, liderat per Ecoembes, que té per objectiu establir les bases per a la transformació digital de les plantes de selecció de residus.

L’altre projecte en què ha participat Picvisa és Eclipse, una iniciativa per aprofitar matèries a partir del reciclatge de residus polimèrics complexos. El consorci, coordinat pel centre tecnològic CETIM, que està treballant en aquesta iniciativa innovadora, està integrat per set empreses –Seat n’és una– que cobreixen tota la cadena de valor del reciclatge de plàstics.

Així mateix, Picvisa té una participació en el Life PST Sort, un projecte amb finançament europeu que consisteix en el desenvolupament d’una solució de classificació de materials per recuperar matèries dels residus de trituradores dels vehicles en desús que es dipositen en abocadors o que acabarien incinerats. I a més a més també és present al projecte Wise, en què desenvolupen un separador robotitzat de residus plàstics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.